Cultura dimecres 14 desembre 2011 Autor: editor

El Llobregós Informatiu arriba als 50


<< Tornar     

La revista bimensual de la Vall del Llobregós ha publicat recentment el número 50

Portades Llobregós informatiu
Portades Llobregós informatiu

El Consell de Redacció del Llobregós informatiu ha publicat un especial a les pàgines centrals per celebrar la publicació del número 50 on fan un repàs de la petita història de la revista, adreçada als pobles que formen la Vall del Llobregós.

'La mancança d'un mitjà de comunicació va empènyer, fa més de 8 anys, un grup de persones a editar-la perquè ajudés a cohesionar un territori homogeni en la seva geografia, fí­sica i humana, encara que esquarterat entre les comarques de la Segarra, la Noguera, el Solsonès i l'Anoia.

Davant una proposta de fer una revista local de Torà, un grup de cinc persones ens vam plantejar la possibilitat d'editar una publicació oberta a tota la Vall del Llobregós, que, per una banda, omplí­s la mancança d'un mitjà de comunicació propi i, per l'altra, oferí­s un element de cohesió i d'unió entre els diferents nuclis de població, tradicionalment aïllats. Era l'hivern de 2003.

Després de sis mesos d'estudiar la viabilitat d'un projecte així­, vam decidir llençar el primer número el mes d'agost, havent decidit, en principi, una periodicitat bimestral i buscar una persona de cada poble per formar el Consell de Redacció.
De seguida vam tenir format aquest Consell i aviat es van afegir una colla de col·laboradors habituals que donen a la revista un aire plural, dinàmic, obert i participatiu per tal d'arribar a un ample ventall de lectors joves i grans. Així­ va néixer LLOBREGÓS INFORMATIU.

El Consell de Redacció està format, doncs, per persones dels diferents pobles que conformen la Vall, de diferents edats i sexe. De fet no hi ha un director; sí­, però, un coordinador que vetlla perquè tot estigui a punt a fi que la revista surti al carrer, a ser possible, uns dies abans de la data de portada.
Una de les finalitats era donar a conèixer la nostra Vall: la natura, el patrimoni arquitectònic, la història, les notí­cies dels nostres pobles... per tal d'ajudar a estimar la nostra terra i la nostra gent i respectar i conservar l'immens patrimoni que ens ha arribat del passat.

í‰s una història curta i el que ens interessa més és, per una banda potenciar i animar el voluntariat, en una zona tradicionalment deprimida en tots els sentits, i per altra banda elevar l'autoestima dels nostres pobles a través de veure's reflectits en una publicació que intentem que tingui una qualitat acceptable.

L'editora de la revista és l'Associació del Patrimoni Artí­stic i Cultural de Torà (APACT), una entitat composta per voluntaris que vetllen per tot el patrimoni que es conserva (a vegades, amb moltes dificultats). La revista, doncs, participa d'aquest caràcter de voluntariat i d'aquesta finalitat sobre la història, la cultura i el patrimoni que es conserva en aquesta zona. No en va, va ser la primera frontera de Catalunya, quan els comtes de la Cerdanya i d'Urgell hi van establir l'anomenada €œlí­nia defensiva del Llobregós€ que delimitava la Catalunya Vella d'Al-Andalus, sota el califat de Còrdova. Així­ s'explica la quantitat de torres i castells defensius que encara es conserven entre nosaltres. Al llarg d'aquest temps, els voluntaris que fem la revista ens hem sentit compensats per la satisfacció de veure que la revista agrada, que la gent l'espera i que hi col·labora cada vegada més. Tenim un tiratge de 700 exemplars, per a 480 subscriptors. La resta es ven a les llibreries de la zona. S'ha de tenir en compte que els habitants de la Vall del Llobregós no superen els 2.400. Això significa que actualment estem arribant pràcticament a totes les famí­lies de la Vall, i a d'altres que en viuen fora.

No podem oblidar tampoc que gairebé totes les empreses i professionals de la Vall van acceptar publicitar-se a la revista, cosa que agraïm moltí­ssim perquè representa una participació activa i també una de les fonts de financiació de la revista.
En un principi volí­em fer una publicació de 32 pàgines. La zona €“pensàvem€“ no donava per més i no tindrí­em material suficient per a omplir moltes pàgines. El primer número ens va sortir de 44 pàgines, el segon de 56 i a partir d'aquell moment no ens hem volgut moure d'aquesta última quantitat de pàgines, amb una periodicitat bimestral, tot i que moltes vegades ens sobra material que reservem per a un número posterior.

Les dimensions de la revista han estat sempre de 19 x 28 cm. Les portades i contraportades sempre han estat en color. L'interior al principi era en tinta negra. Tanmateix, a partir del número 9 vam incloure quatre pàgines a tot color a l'interior de la revista, les quals han anat augmentant i actualment són 12 les pàgines en color que il·lustren la publicació.

Els diferents apartats de la revista són habitualment: notí­cies dels diferents nuclis de població, reportatges sobre la natura, el senderisme, el patrimoni històric, una entrevista d'actualitat, les opinions que la gent ens vulgui enviar, agenda de festes i esdeveniments, els passatemps, ressenya de llibres, cuina, esports... Sempre estem oberts a noves aportacions i opinions amb una única condició: que sempre hi hagi respecte per les persones. De fet, entre el Consell de Redacció, els col·laboradors habituals i els esporàdics sumem més de trenta persones que hi participem.

Com dèiem, la gran aportació a la revista és, sens dubte, la feina del voluntariat. Una feina compromesa, responsable, desinteressada i excel·lent d'un grup de persones que dediquen part del seu temps d'oci o de descans al servei de la cultura i la comunicació social de la nostra Vall. Sense aquesta aportació gratuïta no seria possible editar Llobregós Informatiu. í‰s gràcies a ells que la revista no hagi variat el preu de venda i que la publicitat tampoc s'hagi apujat i sigui molt assequible perquè tothom hi pugui participar.

Al llarg d'aquests anys la nostra publicació s'ha fet ressò dels esdeveniments més importants dels nostres pobles, des de les festes majors i les celebracions del Nadal i del Carnaval, fins als més petits actes socials i culturals. Són de destacar els reportatges per donar a conèixer la natura que ens envolta, el patrimoni històric i artí­stic que ens ha llegat el passat o les activitats industrials i agropecuàries que són la base de la nostra economia o grans esdeveniments com el mil·lenari del Sant Dubte d'Ivorra. Són habituals també seccions fixes com ara les dedicades a la salut, a la pedagogia, a la nostra cuina i als esports, així­ com articles d'opinió molt apreciats dels lectors com el Ventilador, Negre sobre blanc o No em feu cas. Tampoc no falten les recomanacions bibliogràfiques, els passatemps i la foto per recordar.
En fi, una revista que es mou amb el batec de la vida dels nostres pobles i recull el pàlpit vital que es manifesta en les nombroses associacions i entitats, a les quals està oberta la publicació perquè puguin donar a conèixer les seves activitats i les seves iniciatives.
Un moment important de la nostra revista va ser quan, l'estiu de 2004, vam publicar un suplement a tot color anomenat €œLa Vall del Llobregós€, com una guia turí­stica de la nostra Vall, amb rutes temàtiques i informacions diverses d'aquest lloc del centre de Catalunya que sempre ha estat un lloc de pas i que nosaltres convidem tothom que s'hi aturin, que no passin de llarg: €œSi hi passes, queda-t'hi€, deia l'eslògan d'aquesta publicació extraordinària. D'aquí­ va sortir la web valldellobregos.cat, plena d'informacions i rutes turí­stiques.
També a l'hivern de 2010 es va publicar com a suplement un conte infantil anomenat €œEl misteri del frus-frus€, original de la Gemma Martí­nez amb dibuixos de l'Isaac Castillo. Un esforç més per oferir als nostres lectors un servei agradable i esmerat.
Volem recordar aquí­ els col·laboradors que ens han deixat durant aquest temps. En primer lloc, el Jaume Coberó i Coberó, historiador de Torà i fundador de l'Associació del Patrimoni Artí­stic i Cultural de Torà, va morir el febrer de 2004. El seu record, les seves publicacions i el seu llegat encara ens haurà de reportar noves dades de cultura vital d'un home que amb el seu esforç va ser capaç d'escrutar el passat arqueològic i documental del seu entorn. Recordem també l'Agustí­ Cinca, de Sanaüja, que durant mesos va col·laborar amb la revista aportant les dades meteorològiques que anava recopilant dia rere dia meticulosament, o la Paquita Casals, també de Sanaüja, una gran dinamitzadora social i cultural.

í‰s una història curta la del LLOBREGÓS INFORMATIU. Vuit anys en la vida més que mil·lenària de la nostra Vall només és un respir breu, però acompassat d'un moment determinat. La intenció és tirar endavant aquest projecte engrescador i brindar per un €œper molts anys€ amb l'agraïment que es mereixen els voluntaris, els lectors i els anunciants que cada dos mesos donen suport a una revista humil, però amb la voluntat de fer servei a la cultura, a la comunicació i a la cohesió social de la nostra Vall.'

Amb motiu d'aquesta efemèride també han remodelat la pàgina web que ara permet consultar totes les revistes en format pdf

Portada Llobregós informatiu núm 50 - Vall del Llobregós
Portada Llobregós informatiu núm 50
Portada Llobregós informatiu núm 1 - Vall del Llobregós
Portada Llobregós informatiu núm 1
Portada Llobregós informatiu núm 7 suplement - Vall del Llobregós
Portada Llobregós informatiu núm 7 suplement
Portada Llobregós informatiu núm 17 - Vall del Llobregós
Portada Llobregós informatiu núm 17
Portada Llobregós informatiu núm 34 - Vall del Llobregós
Portada Llobregós informatiu núm 34


Etiquetes: vall del llobregós publicacions aniversaris

Lectures: 490 Darrera: 14.09.2021

Ho vols compartir?


dimarts 19 octubre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator