Cultura dijous, 26 de Abril de 2012 Autor: editor

Josep Vallverdú, 12è Premi Jaume Fuster


<< Tornar     

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana premia la trajectòria de l'escriptor lleidatà pel conjunt de la seva obra

Josep Vallverdú
Josep Vallverdú

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha reconegut amb el 12è Premi Jaume Fuster el filòleg, lingüisita, narrador i poeta Josep Vallverdú (Lleida, 1923). El Premi Jaume Fuster el concedeix l'AELC en votació dels seus associats a la trajectòria d'un escriptor de reconegut prestigi pel conjunt de la seva obra en qualsevol gènere en català. Vallverdú ha alternat la docència amb la traducció, l'assaig, la narrativa i el teatre. Llicenciat en filologia clàssica, és autor d'una prolífica i diversificada obra, especialment coneguda per les narracions per als lectors més joves. El també Premi d'Honor de les Lletres Catalanes relleva Emili Teixidor, que va guanyar el premi l'edició passada.

Pedrolo el qualificava de 'fabulador' i Francesc Danès de 'grafòman impenitent'. Altres persones han dit d’ell que és un 'agitador cultural', un home 'xop de cultura' o un 'pedagog del civisme'. Isidor Cònsul el defineix com a 'escriptor tot terreny' per la diversitat de la seva obra. Ell es considera 'home-castell'. Es, probablement, l’escriptor més llegit entre la gent jove del nostre país.

Josep Vallverdú va néixer a Lleida el 9 de juliol de 1923. S’ha dedicat a la docència, tot i que no li agradava massa donar classes. També ha col.laborat a Tele Estel, a Serra d’Or, a Cavall Fort. Té una gran dèria per publicar. Només a La Galera, a la col.lecció Els Grumets, hi té 20 títols que sumen més d’un centenar d’edicions. El seu llibre Rovelló porta ja disset edicions en català i ha estat traduït al basc, al francès, al castellà, a l’italià i, fins i tot, al rus i és el llibre que més premis ha guanyat en els últims trenta anys. 'No es pot dubtar -diu el crític Francesc Boada- de la transcendència social de la seva obra, si es té en compte com és de reduït el nostre mercat'.

Ha guanyat multitud de premis i ha estat candidat al premi H.C.Andersen, que ve a ser el Nobel de literatura per a joves.

Més info sobre l'autor

Lliurament del premi Ramon Fuster a l’escriptor Josep Vallverdú - Lleida
Lliurament del premi Ramon Fuster a l’escriptor Josep Vallverdú
Portada del llibre Rovelló de Josep Vallverdú -
Portada del llibre Rovelló de Josep Vallverdú


Etiquetes: escriptors premis literatura personatges

Ho vols compartir?