Cultura divendres 22 juny 2012 Autor: editor

Castellar de la Ribera inaugura el primer Museu de l'Escola Rural de Catalunya


<< Tornar     

El Museu va ser l'escola del poble entre el 1926 i el 1974

L'aula de l'escola rural del poble es manté de manera intacte com era durant l'època de la postguerra
L'aula de l'escola rural del poble es manté de manera intacte com era durant l'època de la postguerra Foto: ACN

El petit municipi de Castellar de la Ribera, Solsonès, ha convertit l'antiga l'escola rural del municipi en el primer Museu de l'Escola Rural de Catalunya . El museu s'ubica a la sala gran de Cal Sastre, una masia que des del 1926 i fins el 1974 va acollir l'escola rural del municipi i que manté intacta l'aula on estudiaven els alumnes. Els visitants podran conèixer l'evolució que ha patit l'escola rural al llarg del segle XX fins als nostres dies a través de diferents plafons explicatius i material que s'ha recuperat de l'època, segons ha explicat la coordinadora del projecte, Esther Miralles.

L'aula de l'escola rural del poble es manté de manera intacte com era durant l'època de la postguerra. S'ubica a l'edifici de Cal Sastre, una masia en què antigament hi vivien sastres, i que l'any 1926 va ser adquirit per l'Ajuntament del municipi. En aquell moment, el consistori va instal·lar-hi l'escola del poble, ja que fins aleshores els alumnes feien classes en cases particulars. A Cal Sastre s'hi van instal·lar les aules i també l'habitatge del mestre. La coordinadora del projecte, Esther Miralles, ha explicat que a l'escola s'hi van fer classes durant gairebé mig segle i, fins i tot, 'també durant la Guerra Civil'.

La classe compta amb els pupitres, els tinters, la pissarra, la taula del mestre i els mapes d'Espanya i del món amb els quals estudiaven els alumnes d'aquella època. A més, l'aula està presidida per un crucifix, el quadre de la Immaculada i una fotografia de Franco. Dins del museu, s'hi troba exposat material original de l'època en què l'escola va estar en funcionament, ja que molts exalumnes encara són vius i ens han cedit els seus llibres i quaderns. A més, també s'han instal·lat plafons on s'explica l'evolució de l'escola rural al llarg dels anys. També hi ha un espai dedicat a l'escola d'avui dia que 'hem reconstruït a partir del material que ens han cedit escoles rurals de la comarca que estan en actiu', ha explicat Miralles.

L'alcalde de Castellar de la Ribera, Armengol Riart, ha destacat que el museu neix amb l'objectiu de 'donar a conèixer la història de les escoles rurals i la feina que han fet'. Segons Riart, 'desgraciadament el món rural s'ha despoblat i això ha comportat el tancament de moltes escoles rurals però és important tenir-ne un record'. El Museu de l'Escola Rural de Castellar de la Ribera, que s'inaugura oficialment avui divendres, ha tirat endavant amb el finançament del Memorial Democràtic i la Diputació de Lleida.


Plafons informatius expliquen els canvis soferts per l'escola rural - Castellar de Ribera
Plafons informatius expliquen els canvis soferts per l'escola rural
Foto: ACN


Etiquetes: museus escola rural castellar de ribera solsonès

Lectures: 582 Darrera: 02.10.2022

Ho vols compartir?