Cultura dimecres 9 gener 2013 Autor: Ramon Sunyer

Jordi Badia publica 'Maria Closa'


<< Tornar     

La novel·la és una biografia del segle XX ambientada en el poble de la Guàrdia Pilosa

Acte de presentació de 'Maria Closa'

Després de tres llibres sobre temàtica esportiva, el periodista Jordi Badia publica la primera novel·la, Maria Closa, la història narrada en primera persona d'una dona a qui li prenen el fill i que està ambientada en el poble de la Guàrdia Pilosa, a la Segarra.

'La Maria Closa tenia 86 anys quan la vaig conèixer. Ella era filla de la Guàrdia Pilosa, se n’havia anat de jove i no hi havia tornat mai més', resumeix l’escriptor. 'Jo, m’hi acabava d’instal·lar. Durant moltes tardes vaig anar a berenar amb ella. A través de les llegendes que li havia explicat el seu avi, vaig poder conèixer part de la història d’aquest poble menut i mig enrunat de l’Alta Segarra. I també vaig tenir l’ocasió de descobrir una dona d’un coratge excepcional amb una història personal commovedora'.

El que pretén la novel·la és explicar la història de la Maria Closa, en primera persona, i, alhora, crear-ne una per a la Guàrdia Pilosa, un poble com n'hi ha tants, construït l'any 1015, en terra de frontera, entre la Catalunya vella i la nova, i que va quedar abandonat als anys 60 de resultes de la mecanització. La Maria Closa diu al narrador: 'Esteu refent les cases i això està molt bé, però si voleu que el poble revisqui n'haureu de refer també la història. Perquè no hi ha cap poble que pugui perviure sense memòria. Jo, si vols, t’hi ajudaré.'

A la pregunts de si condiciona la visió un paisatge tan obert, Badia respon que 'El paisatge de la Segarra és fascinant. És una terra dura, aspra, eixuta, de secà. No hi ha grans alçades, ni grans plans, ni boscos frondosos, ni rius. Però hi ha una mica de tot. És un paisatge de turons, clapat d'arbres, amb rouredes i alzinars, sobretot. El clima és dur, molta calor a l'estiu, a l'hora del sol, molt fred a l'hivern, amb boira tot l'any, gebradora a l'hivern, amb nevades i glaçades. No sé fins a quin punt m'ha afectat el paisatge a l'hora d'escriure, però és clar que el paisatge hi surt d'una manera constant i a qui segur que condiciona és als protagonistes, especialment la Maria'.

L’obra va ser presentada el dissabte 8 del passat desembre a l’església de Sant Jaume del nucli urbà de la Guardia Pilosa, terme de Pujalt, on la novel·la està ambientada i on també resideix l’autor. Van acompanyar l’autor el poeta i crític de El Punt Avui David Castillo, el poeta Carles Torner, l’escriptor calafí Josep Maria Solà i dos veïns de la Guardia, Adoració Grau i Jaume Estafanell.

Nascut a Sabadell però resident a la Guàrdia Pilosa, Jordi Badia és periodista i llicenciat en Humanitats i professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la UVic. Ha publicat assajos com Crònica del nuñisme (2003), El Barça al descobert (2009) i Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Catalunya (2011). Tot i ser la primera novel·la que publica, Badia considera que 'la ficció m'ha acompanyat sempre. Per mi, l'esport i la literatura són dues dèries que tinc des de ben jove i que no he deixat mai de fer'.

Vols comprar-la?

Jordi Badia -
Jordi Badia
Detall de la Guàrdia Pilosa  - La Guàrdia Pilosa
Detall de la Guàrdia Pilosa
Autor: Miquel Queralt


Etiquetes: literatura novel·la jordi badia
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dilluns 1 juny 2020
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator