Cultura dilluns, 11 de Febrer de 2013 Autor: Agrupació Seny Major

Finalitzen els actes de Bateig de l’Àliga de Cervera


<< Tornar     

S’han anat succeint entre el 25 de gener i el 10 de febrer, tot coincidint amb la celebració de la Festa Major del Santíssim Misteri

Confraria de l'Àliga
Confraria de l'Àliga Foto: lo carranquer

Amb la celebració ahir al vespre en els patis i en el Paranimf de la Universitat dels lluïments corresponents a la sortida extraordinària del Seguici festiu de la ciutat –traslladats a aquest espai per raó de la pluja– van finalitzar els actes de Bateig de la nova Àliga de Cervera, tot un seguit d'activitats organitzades per l’Agrupació Seny Major –entitat promotora de la recuperació de l'Àliga– i la recentment creada Confraria de l’Àliga de Cervera, que s’han anat succeint a la nostra ciutat entre el 25 de gener i el 10 de febrer, tot coincidint amb la celebració de la Festa Major del Santíssim Misteri.

L'acte central va tenir lloc el dimarts 5 de febrer. A les 6 de la tarda fou el torn de l'acte protocol·lari d'apadrinament, que precedí l'estrena del ball de l'Àliga, que es realitzà a les 8 del vespre a l'interior de l'església de Santa Maria, prèviament a la interpretació del tradicional Cant de les Completes. La nova Àliga comptà com a padrines de bateig l'Àliga de la Patum de Berga, i les entitats cerverines Llar d'Infants Arrel i l'Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer de la localitat, representatives de les diverses generacions de cerverins i cerverines.

Entre la resta d'actes destacà l'estrena de l'audiovisual de l'arxiver fotogràfic Ramon Saumell El ball de les Àligues, amb la participació de Xesco Grau i Joan Castellà, creadors de la música i la dansa del ball de l'Àliga de Cervera, respectivament; la presentació a càrrec de Carme Bergés, directora del Museu Comarcal de Cervera, i del restaurador d’art Ramon Pijuan dels resultats de l'estudi realitzat a l’antic cap de l’Àliga –conservat al mateix Museu, i datat a l’any 1737– al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya; la xerrada sobre el procés de construcció de la peça, amb les aportacions dels propis constructors Ramon Ninot i Ramon Riu, i de l'historiador Jordi Soldevila, autor del llibre L'Àliga de Cervera. Bestiari festiu dels Països Catalans, segles XIV-XX; la vetllada de contes per a infants inspirada en el nostre patrimoni festiu, a càrrec de Rosa M. Caballol; i la celebració ahir, com a cloenda dels actes, d'un seguici extraordinari en honor a la nova Àliga.

La programació dels actes ha inclòs la realització al Paranimf de la Universitat d'una exposició del conjunt del patrimoni festiu de la ciutat, sota el títol L'Àliga de Cervera i el Seguici festiu de la Ciutat. La seva inauguració, que tingué lloc el divendres 25 de gener, a més, suposà també la presentació oficial d'aquest nou element festiu. A destacar, la quarantena de visites guiades escolars a la mostra, amb la participació de més d’un miler d’alumnes de diversos centres educatius de la ciutat, i la realització de quatre visites guiades obertes a tothom.

L'Àliga de Cervera, orgull i símbol de tots els cerverins i cerverines, per poder ser contemplada a diari i per a gaudi de tothom, ha quedat exposada de forma permanent a la capella de Santa Eulàlia, als baixos de l’edifici de la Paeria.

Gràcies a tots i a totes els que heu acompanyat l’Àliga en aquests dies, i també als que heu col·laborat en el seu esperat retorn.

Visca Cervera!
Visca l’Àliga i les entitats de cultura popular!

Acte del bateig de l'àliga - Cervera
Acte del bateig de l'àliga
Foto: Dolors Pulido
Entrada a Santa Maria - Cervera
Entrada a Santa Maria
Foto: lo carranquer


Etiquetes: tradicions àliga cervera
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?