Cultura divendres 24 maig 2013 Autor: Jaume Moya

Torrefeta i Florejacs proposa una nova manera de contemplar els goigs


<< Tornar     

El treball reivindica el patrimoni religiós popular com a signe d'identitat i eina de dinamització de la cultura

Marededéu de Santesmasses, segons Quim Moya
Marededéu de Santesmasses, segons Quim Moya Autor: Quim Moya

L’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs , amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i la Generalitat de Catalunya, ha publicat un recull dels goigs cantats tradicionalment a les esglésies i ermites dels seus pobles. El treball reuneix tretze goigs diferents, d’entre una vintena de recollits (alguns, com la Marededéu de Santesmasses i Santa Anna de Riber se n’han trobat tres i quatre versions diferents), els quals han estat transcrits literalment, però dissenyats i editats amb un grafisme innovador i publicats juntament amb l’exposició i les tradicions vinculades a la vida del sant o santa i de la veneració de la marededéu corresponent.

El treball pretén posar de manifest la ingent riquesa en patrimoni religiós del municipi (que comprèn un total de 26 esglésies, capelles i ermites) i reivindicar la importància d’aquests elements en la vida dels pobles, així com donar a conèixer un element de la religiositat popular que, al llarg dels segles, ha estat eina cabdal per preservar la cultura i la llengua, per cohesionar les poblacions amb manifestacions com les confraries, les romeries i les caramelles, i per conservar les tradicions i creences que en les comunitats rurals enfortien els ànims front les adversitats.

L’edició dels goigs es complementa amb un llibret que exposa el concepte i l’evolució dels goigs, un estudi dels documents de base emprats i una carpeta que ho recull tot plegat. La selecció de textos i l’estudi ha anat a càrrec de Jaume Moya, de l’empresa Camins de Sikarra, i el grafisme del dissenyador d’Avinyó Quim Moya, qui ha retratat cadascun dels sants, santes i marededéus la seva caracteritizació més humanística.
El recull es presentarà a l’església de Sant Amanç de Torrefeta, el proper diumenge 26 de maig, i properament a Cervera. Per a més endavant, els preveu que el treball s’ampliï cap a un estudi de la música vinculada als textos, amb la possible producció d’un espectacle vinculat a tot el material recollit.

Marededéu de la Llet, de Castellmeià, segons Quim Moya - Castellmeià
Marededéu de la Llet, de Castellmeià, segons Quim Moya
Autor: Quim Moya
església de Sant Amanç de Torrefeta, on es presentarà el treball - Torrefeta
església de Sant Amanç de Torrefeta, on es presentarà el treball
Autor: Jaume Moya

Adjunts:  carpeta.pdfFont: Ajuntament de Torrefeta i Florejacs   + info (enllaç extern)

Etiquetes: goigs torrefeta i Florejacs Jaume Moya Camins de Sikarra Quim Moya

Lectures: 66 Darrera: 17.05.2021
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dilluns 29 novembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator