Cultura divendres, 14 de Juny de 2013 Autor: adminis

Cervera reproduirà en facsímil l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359


<< Tornar     

Millennium Liber té previst fer-ne una tirada d’entre 500 i 1.000 exemplars aquest 2013

l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359
l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359

La Paeria de Cervera ha signat un conveni amb l’empresa editora Millennium Liber pel qual l’autoritza a la reproducció en facsímil de l’Acta de la Cort General de Catalunya de l’any 1359 celebrada a Cervera, que està custodiada a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Enguany està previst fer-ne una tirada d’entre 500 i 1.000 exemplars.

Així s'ha acordat amb la signatura d'un convenir entre el paer en cap, Ramon Royes, i l'administrador de Millennium Liber, Jordi Fernández, empresa editora de Barcelona.

L’acta, considerada com el document fundacional o embrió de la Generalitat, és propietat de la Paeria de Cervera, que ha concedit el permís a Millennium per a la reproducció en facsímil. Es tracta d’un pergamí datat el 19 de desembre de 1359, redactat en llatí, que conserva el segell reial de Pere III, de plom, i que recull les constitucions i declaracions aprovades a la Cort i el nomenament d’una comissió de dotze persones, formada pels representants dels braços eclesiàstic, el militar o nobiliari i el reial o popular i tres representants del rei, que havia d’examinar i informar sobre les transmissions feudals i aplegar el donatiu fet al monarca per fer front a la guerra amb Castella.

La Cort de Cervera de 1359 és la fita històrica més significativa respecte a l'origen de la Generalitat. L'any 2000 aquest document va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El paer en cap, Ramon Royes, i l'administrador de Millennium Liber, Jordi Fernández, signen el conveni - Cervera
El paer en cap, Ramon Royes, i l'administrador de Millennium Liber, Jordi Fernández, signen el conveni
Foto: ACN


Etiquetes: facsímil acta cort general 1359
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?