Cultura dimecres, 5 de Abril de 2017 Autor: editor

Les Caramelles d'Ardèvol


<< Tornar     

El record d'una vella tradició

Cantada de caramelles a una masia
Cantada de caramelles a una masia Foto: centrecat

A Ardèvol, poble del municipi de Pinós, conserven, des de fa molts anys, la tradició catalana de cantar caramelles per Pasqua Florida. En aquest cas cada trienni.

La cantada de caramelles és una de les formes culturals més antigues que encara perviuen. L'agrupació del poble d'Ardèvol, formada per una cinquantena de membres, manté viva aquesta tradició a les nostres contrades.

El cerimonial d'anar a una masia
S'arriba a la casa en formació i marcant el pas a ritme del bombo i dels platets, que inicien la comitiva. Segueix la parella portadora de la bandera, l'hereu més gran del grup, la parella que porta la panera, el fadrí­ més gran, i seguidament els caramellaires. Un xic més apartats, els trabucaires.

A la casa, són rebuts per l'amo i els convidats a la porta i la mestressa i les noies, des del balcó o finestra. Es canta la salutació i, tot seguit, el Banderer demana a la mestressa: Cantarem?.

Si la resposta és Sí­, canteu suposa que tot es fa al peu de la casa. Es fa la cantada i tot seguit el Ball de Cascavells, un ball tradicional d'Ardèvol. Acabada l'actuació, el Porta-paner i parella es dirigeixen a la mestressa: ell per rebre la gràcia o paga i ella per obsequiar-la amb un ram de clavells; mentrestant, el Banderer i la seva parella s'acosten a l'amo per a saludar-lo i oferir-li un record de mans de la noia. La mestressa també lliura un record: una cinta on s'hi ha brodat o escrit el nom de la casa. Finalment es canta el Comiat i es marxa al ritme de la música.

Si la resposta és Pugeu i Canteu significa que la casa els convida a pujar a fer beguda. El banderer lliura la bandera pel balcó a la mestressa. Pugen tots plegats i canten a la sala. Quan acaben la mestressa els convida a menjar i a beure. Agraïts pel convit, els caramellaires brinden a la casa dues ballades, un vals i un pas-doble. La primera es balla de la següent manera: El banderer amb la pubilla o la jove de la casa; el Porta-paner amb la mestressa; la noia que forma parella amb el Porta-paner amb l'amo.

La segona ballada pot ballar-la tothom. En acabar es dansen els Ballets, es fa el lliurament del ram a la mestressa, la qual dóna la gràcia i el llaç a la bandera i es lliura el recordatori a l'amo. Finalment es canta el comiat i en formació i música, es marxa de la casa.

Si la resposta ha estat No canteu és que la casa porta dol i la comitiva respecta el dolor de la famí­lia. En aquest cas s'inclina la bandera i els caramellaires, els nois amb el cap descobert, resen el Parenostre. Es lliura el 'recordatori' i el ram, aquest però, amb llaçada negra a diferència de les altres cases que és de color i, en formació però sense música, se'n van.

Ball de Cascavell escoltar

Programa 2017

El Ball de Cascavells - Ardèvol
El Ball de Cascavells
Foto: Ramon Sunyer
La parella del banderer - Torà
La parella del banderer
Foto: Ramon Sunyer
Cantada devant l'ajuntament de Torà - Torà
Cantada devant l'ajuntament de Torà
Vols veure més fotos?


  + info (enllaç extern)

Etiquetes: festes tradicions caramelles ardèvol

Vídeos

Caramelles d'Ardèvol

Caramelles d'Ardèvol 2014

Ho vols compartir?