Cultura divendres, 25 de Març de 2005 Autor: Toni Padull�s

24a Caminada popular de Torà


<< Tornar     

RUTA D'IVORRA I PORTELL 24 d'abril de 2005 Hora sortida: 9 h.30 m. de la Plaça de la Font

Enguany la ruta curta ho serà més que l'any passat, però un xic més costa amunt. Sortirem de Torà (9:30 h.) direcció a la cova dels Enconills, on esmorzarem.

Amb les forces recuperades farem camí­ cap a Ivorra (11h.), on hi haurà un altre punt d'avituallament i on us aconsellem que gaudiu dels diferents atractius que ofereix aquesta Vila. En destaquem l'església parroquial de Sant Cugat construïda l'any 1782, per l'arquitecte Francesc Ponç fora del clos murallat, d'estil barroc. Constitueix un dels millors exemples d'arquitectura religiosa d'època del barroc a la Segarra. Va substituir l'antiga església parroquial romànica de Sant Cugat, consagrada l'any 1055. Dintre de l'església parroquial es pot contemplar la imatge romànica de Santa Maria d'Ivorra i el reliquiari gòtic del Sant Dubte, una de les millors obres d'orfebreria religiosa del segle XV. També podrem visitar a la plaça l'antiga cisterna del castell, possiblement del final del segle XIII.

Després del descans seguirem camí­ direcció als Hostalets. Un cop assolit el cap de la serra (12 h.), ja veuren el poble de Portell (12:30 h.), on finalitza la ruta curta i servirem el dinar. Els tiquets s€šhan de comprar amb antelació o bé en el moment de la sortida.

En aquest poble segarrenc hauria nascut Sant Ramon Nonat al final del s XII. La seva suposada biografia diu que fou extret pel senyor de Cardona del ventre de la seva mare ja difunta, circumstància que li donà el renom. Era sacerdot, frare i mercedari. Va morir al castell de Cardona l€šany 1240.

Podreu visitar l'església de Sant Jaume, que encara conserva l'estructura romànica amb afegits i reformes fetes posteriorment, la torre rodona de l'antic castell medieval i la capelleta erigida en el lloc on la tradició situa el naixement del Sant.

Desprès de l'àpat i del sorteig de productes, els caminants podran tornar a Torà amb autocar.

Pels més agosarats proposem la tornada a Torà a peu per Viver, visitant el pou de Madern i fent cap a Vicfred, on gaudirem d'una gran panoràmica de la vall del Llobregós. Continuarem direcció Palouet, seguint pel camí­ que ens conduirà fins a St. Pere, l'últim esforç abans d'enfilar camí­ a Torà. En total 14 quilòmetres més i unes tres hores de caminada. Un cop a Torà, tant si heu fet la ruta curta o la llarga, podreu gaudir d'una bona torrada, embotit del paí­s i un bon glop de vi al convent.

No volem acabar sense agrair a autocars Prats-Serrat i als bombers voluntaris de Torà la seva col·laboració desinteressada en la nostra caminada. A ells, i en definitiva a tots, moltes gràcies.Font: APACT Etiquetes: caminada popular llobregós ivorra portell torà

Ho vols compartir?