Cultura dilluns, 2 de Juliol de 2018 Autor: editor

Destrossen la creu de Sant Ramon de Torà


<< Tornar     

Els danys s’haurien produït a la matinada del diumenge, entre les 1.30 i les 3.45 hores

Creu de sant Ramon destrossada
Creu de sant Ramon destrossada Foto: Ramon Sunyer

Uns desconeguts han destruït la Creu de Sant Ramon que dóna nom a la plaça de la Creu de Torà. Es tracta d’una creu de terme que ja va ser reposada el 1951 després que a començaments de la Guerra Civil es destruís l’original.

L’alcalde de Torà, Magí Coscollola, va explicar ahir que els veïns han fet un seguiment dels fets i calculen que els danys s’haurien produït a la matinada del diumenge, entre les 1.30 i les 3.45 hores, i ja va avançar que la creu es reposarà. Avui està previst que l’alcalde acudeixi a la comissaria de la policia catalana de Cervera per tal d’interposar la corresponent denúncia.

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra van efectuar ahir una primera comprovació dels danys i van precintar l’entorn de la creu.

Es tracta d’un dels elements més emblemàtics de la població perquè, segons la tradició, commemora l'indret on la mula que transportava el cos de Sant Ramon Nonat des de Cardona, va aturar-se i va donar tres tombs, abans de prosseguir el seu trajecte fins a Portell. La creu actual va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local el 2009.

Una obra actual


La creu destrossada és una reproducció feta l'any 1951, quan després de ser destruïda durant l'inici de la guerra, es va recol·locar per segona vegada. La nova creu fou beneïda pel bisbe Tarancón i comptà amb la presència de Josep Pont i Gol, bisbe de Sogorb.

La creu de Sant Ramon està formada per dos esgraons octogonals, un sòcol també octogonal i un fust d'on arrenca l'actual creu amb els braços tallats. La creu actual, obra de l'artista Josep Riera, era senzilla, sense interès artístic. El sòcol, els esgraons i el fust actuals sí que són els originals.

La creu de terme original era d’estil gòtica, del segle XV. Era una creu orlada, amb un capitell bellament esculpit.Tenia l'estructura composta per una graonada, fust vuitavat, capitell esculpit i la creu pròpiament dita. Durant l'època moderna se li afegí una coberta de fusta, que fou destruïda l'any 1901 a causa d'un llamp.


Creu de sant Ramon que hi havia actualment - Torà
Creu de sant Ramon que hi havia actualment
Foto: Isidre Blanc
Creu de sant Ramon original, d'estil gòtic. Imatge de l'any 1910 - Torà
Creu de sant Ramon original, d'estil gòtic. Imatge de l'any 1910
Foto: Ramon de Sagarra - Geografia General de Catalunya


Etiquetes: vandalisme creu de sant ramon patrimoni torà

Ho vols compartir?