Cultura dimarts, 21 de Maig de 2019 Autor: AjTora

Torà recupera la creu de Sant Ramon


<< Tornar     

Substitueix a la destruïda l'any passat

Torà recupera la creu de Sant Ramon
Torà recupera la creu de Sant Ramon Foto: AjTora

La creu de Sant Ramon ja torna a lluir a la plaça de la Creu de Torà després que el juliol del 2018 fos destruïda per uns desconeguts. La nova creu, encomanada pel consistori, s'inspira en la original gòtica i reprodueix en els capitells tres moments de la vida del sant. És obra de l'empresa Pedra Maties de Solsona que ha utilitzat pedra de Llanera. El sòcol, els esgraons i el fust encara són els originals.

Es tracta d’un dels elements més emblemàtics de la població perquè, segons la tradició, commemora l'indret on la mula que transportava el cos de Sant Ramon Nonat des de Cardona, va aturar-se i va donar tres tombs, abans de prosseguir el seu trajecte fins a Portell. La creu anterior, obra de Josep Riera i realitzada el 1951, va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local el 2009.

La creu de terme original, destruïda per la guerra civil, era d’estil gòtica, del segle XV. Era una creu orlada, amb un capitell bellament esculpit. Tenia l'estructura composta per una graonada, fust vuitavat, capitell esculpit i la creu pròpiament dita. Durant l'època moderna se li afegí una coberta de fusta, que fou destruïda l'any 1901 a causa d'un llamp.

La nova creu de Sant Ramon s'inspira en la original gòtica - Torà
La nova creu de Sant Ramon s'inspira en la original gòtica
Foto: AjTora
La creu de sant Ramon gòtica - Torà
La creu de sant Ramon gòtica
Foto: Fons Salvany


Etiquetes: patrimoni creu de sant ramon torà

Ho vols compartir?