Cultura dilluns 27 juliol 2020 Autor: somsegarra

El Departament de Cultura presenta l'Any Alexandre de Riquer


<< Tornar     

La commemoració, impulsada per la Direcció General del Patrimoni Cultural, recupera l’obra de l’artista calafí en el centenari de la seva mort

El Departament de Cultura presenta l'Any Alexandre de Riquer. Retrat d'Alexandre de Riquer. 1876. Alfred Romeu i Toda
El Departament de Cultura presenta l'Any Alexandre de Riquer. Retrat d'Alexandre de Riquer. 1876. Alfred Romeu i Toda Autor: cultura gencat

El Departament de Cultura presenta l’Any Alexandre de Riquer, amb el qual es commemora el centenari de la mort de l’artista, amb l’objectiu de recuperar l’obra de l’artista i de redescobrir la figura d’aquest modernista nascut a Calaf el 3 de maig del 1856 i mort el 13 de novembre de 1920 a Palma de Mallorca.

El nou web de l’Any d’Alexandre de Riquer mostra els diferents aspectes de la seva personalitat polièdrica i tota la riquesa de la seva creativitat. La comissària de la commemoració és Teresa Costa-Gramunt, humanista en diverses disciplines, fundadora i actual vicepresidenta de l’Associació Catalana d’Exlibristes, guanyadora de diversos premis en el camp de la literatura i el periodisme, així com traductora i escriptora d’una intensa creació literària des del 1990.

La commemoració s’ha vist greument afectada per la pandèmia de la COVID-19, que ha alterat tot el calendari d’activitats previstes, que han estat ajornats fins a una nova data que restarà subjecte a les condicions que en cada moment aconsellin les autoritats sanitàries.

Alexandre de Riquer, un artista total

Alexandre de Riquer va ser un artista arquetípic de l’art total que va cultivar en paral·lel i de forma qualitativa l’art i la literatura. Riquer va pintar, dibuixar, gravar, a més de ser decorador, escriptor i dissenyador de cartells i exlibris. Home curiós i de sensibilitat afuada, va ser, a més, un gran bibliòfil i col·leccionista. L’amor pels llibres va dur l’artista a combinar els seus talents en l’elaboració dels llibres propis il·lustrant-los ell mateix.

Alexandre de Riquer va desenvolupar la seva creativitat en el tombant dels segles XIX i XX. En aquest moment històric van esclatar les sensibilitats artístiques i culturals que van conformar el Modernisme. El temperament artístic i la psicologia profunda d’Alexandre de Riquer van relligar algunes d’aquestes sensibilitats amb bastant d’èxit com ara casar l’art modern tot empeltant-lo de l’art tradicional. Explorador i trencador de motlles, Riquer es va obrir a la modernitat i va col·laborar de manera entusiasta a donar-li forma plàstica i literària a través de la seva obra.

En el seu viatge a Londres (1894), Alexandre de Riquer va conèixer a fons el moviment Arts and Crafts, que havia fundat William Morris, l’esperit del qual bevia del Prerafaelitisme. La connexió amb d’aquest moviment d’esperit i estètica simbolista va ser immediata. La identificació de Riquer amb el corrent prerafaelita que promovia les arts i els oficis al servei de la idea d’embellir la vida quotidiana es va produir de manera natural. A la tornada a Catalunya, Riquer es va convertir en el primer representant de les Arts gràfiques i decoratives del Modernisme de matriu anglesa a casa nostra.

Alexandre de Riquer i Ynglada - Calaf
Alexandre de Riquer i Ynglada
Autor: Alexandre de Riquer i Ynglada
Alexandre de Riquer i Ynglada - Calaf
Alexandre de Riquer i Ynglada
Autor: Google Art Project
Alexandre de Riquer i Ynglada - Calaf
Alexandre de Riquer i Ynglada
Autor: Google Art Project
Alexandre de Riquer i Ynglada - Calaf
Alexandre de Riquer i Ynglada
Autor: Google Art Project
Cartell «Mosaicos Hidráulicos Órsola Solá y Cia.», 1898. - Calaf
Cartell «Mosaicos Hidráulicos Órsola Solá y Cia.», 1898.
Autor: Alexandre de Riquer i Ynglada


  + info (enllaç extern)

Etiquetes: alexandre de riquer artista modernisme calaf

Lectures: 37 Darrera: 23.11.2021
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dissabte 27 novembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator