Cultura dissabte 5 juny 2010 Autor: editor

Pau Riba


<< Tornar     

Artista i escriptor polifacècic, reconegut principalment per la seva carrera musical com a cantant. La seva obra, iniciada a finals de la dècada dels 60 i emmarcada dins el moviment de la contracultura, ha tingut un reconeixement relatiu per part de la crí­tica i una repercussió limitada en el gran públic.

Pau Riba amb De Mortimers al Figa Rock
Pau Riba amb De Mortimers al Figa Rock

Descendent d'una famí­lia burgesa, nét del diputat i fundador d'Unió Democràtica de Catalunya Pau Romeva per via materna i del poeta i humanista Carles Riba i de la poetessa Clementina Arderiu per via paterna, Pau Riba i Romeva va néixer el 1948 a Palma dins un ambient purità, cristià, culte i catalanista; en canvi, ha estat un referent cultural alternatiu: iconoclasta i inclassificable, transgressor i heterodox, mutant, escriptor, rocker, periodista, hippie, dissenyador...

El 1967 va demanar ser admès en Els Setze Jutges, però no el van acceptar per manca de coincidència estèticomusical amb els lí­ders del grup, perquè el trobaven més a prop de Dylan que no pas de Brel o de Brassens. Ell, en resposta, va fundar el Grup de Folk junt amb un grup d'amics (Arnella, Sisa, Batiste, Oriol Tramvia...): un col·lectiu amb un nombre de membres més inespecí­fic, defensors d'una cançó més popular i combativa; aquell mateix any va editar el seu primer senzill, Taxista.

La seva obra de referència: Dioptria, un àlbum editat per Concèntric entre els anys 1970 i 1971. El seguiran Jo, la donya i el gripau, enregistrat a Formentera a l'aire lliure). L'estiu del 1975, un cop reinstal·lat a Barcelona, treu l'LP Electròccid àccid alquimí­stic xoc i participa en el primer Canet Rock. L'any 1977 publica l'LP Licors, enregistrat a cavall entre Madrid i Deià Mallorca) on David Allen li obre el seu Bananamoon Observatory, fa de tècnic i col.labora en el collage sònic.

Els seus fills Pauet i Caïm, que formen part del trio Pastora, l'han acompanyat en diverses ocasions. Per si no ho recordeu, va actuar a Torà el novembre del 1976, en un concert desastrós.

Portada del disc Taxista de Pau Riba -
Portada del disc Taxista de Pau Riba
Pau Riba al Sònar 2009 amb 1000 dimonis -
Pau Riba al Sònar 2009 amb 1000 dimonis
Concert del Pau Riba a Torà el 20 de novembre de 1976 - Torà
Concert del Pau Riba a Torà el 20 de novembre de 1976
Foto: Ramon Santesmasses


Etiquetes: músics rock

Lectures: 1360 Darrera: 13.05.2022

Vídeos

L'home estàtic

El pas de joglaria

Ho vols compartir?


dissabte 21 maig 2022
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Sessió de treball sobre la torre de Vallferosa
Sessió de treball sobre la torre de Vallferosa
36 Fotos
Memorial Stolpersteine a Torà
Memorial Stolpersteine a Torà
18 Fotos

Traductor / Translator