Cultura dissabte 5 juny 2010 Autor: editor

Pau Riba


<< Tornar     

Artista i escriptor polifacècic, reconegut principalment per la seva carrera musical com a cantant. La seva obra, iniciada a finals de la dècada dels 60 i emmarcada dins el moviment de la contracultura, ha tingut un reconeixement relatiu per part de la crí­tica i una repercussió limitada en el gran públic.

Pau Riba amb De Mortimers al Figa Rock
Pau Riba amb De Mortimers al Figa Rock

Descendent d'una famí­lia burgesa, nét del diputat i fundador d'Unió Democràtica de Catalunya Pau Romeva per via materna i del poeta i humanista Carles Riba i de la poetessa Clementina Arderiu per via paterna, Pau Riba i Romeva va néixer el 1948 a Palma dins un ambient purità, cristià, culte i catalanista; en canvi, ha estat un referent cultural alternatiu: iconoclasta i inclassificable, transgressor i heterodox, mutant, escriptor, rocker, periodista, hippie, dissenyador...

El 1967 va demanar ser admès en Els Setze Jutges, però no el van acceptar per manca de coincidència estèticomusical amb els lí­ders del grup, perquè el trobaven més a prop de Dylan que no pas de Brel o de Brassens. Ell, en resposta, va fundar el Grup de Folk junt amb un grup d'amics (Arnella, Sisa, Batiste, Oriol Tramvia...): un col·lectiu amb un nombre de membres més inespecí­fic, defensors d'una cançó més popular i combativa; aquell mateix any va editar el seu primer senzill, Taxista.

La seva obra de referència: Dioptria, un àlbum editat per Concèntric entre els anys 1970 i 1971. El seguiran Jo, la donya i el gripau, enregistrat a Formentera a l'aire lliure). L'estiu del 1975, un cop reinstal·lat a Barcelona, treu l'LP Electròccid àccid alquimí­stic xoc i participa en el primer Canet Rock. L'any 1977 publica l'LP Licors, enregistrat a cavall entre Madrid i Deià Mallorca) on David Allen li obre el seu Bananamoon Observatory, fa de tècnic i col.labora en el collage sònic.

Els seus fills Pauet i Caïm, que formen part del trio Pastora, l'han acompanyat en diverses ocasions. Per si no ho recordeu, va actuar a Torà el novembre del 1976, en un concert desastrós.

Portada del disc Taxista de Pau Riba -
Portada del disc Taxista de Pau Riba
Pau Riba al Sònar 2009 amb 1000 dimonis -
Pau Riba al Sònar 2009 amb 1000 dimonis
Concert del Pau Riba a Torà el 20 de novembre de 1976 - Torà
Concert del Pau Riba a Torà el 20 de novembre de 1976
Foto: Ramon Santesmasses


Etiquetes: músics rock

Lectures: 1377 Darrera: 25.09.2022

Vídeos

L'home estàtic

El pas de joglaria

Ho vols compartir?