Cultura dilluns 21 juny 2010 Autor: editor

Pep Gimeno 'Botifarra'


<< Tornar     

Cantaor tradicional valencià amb vora trenta anys d'experiència. Ha recuperat les cançons tradicionals de La Costera i La Vall d'Albaida.

La Rondalla de la Costera, formació actual
La Rondalla de la Costera, formació actual

Nascut al barri de la Juderia de Xàtiva el 1962 dins una famí­lia de malnom Botifarra (de la qual llavors era besnét), Josep Gimeno Montell va debutar en les albaes del carrer Puig de Xàtiva amb catorze o quinze anys: la seua àvia materna, originària de Benigànim, va ser la primera en ensenyar-li cançons populars.

Llavors, va començar a fer treball de camp amb el grup Sarau de la Costera de Ranes i, durant la dècada del 1980, va aprendre més de cinquanta cançons populars i romanços tradicionals directament de boca de les persones majors, amb la qual cosa es va convertir en depositari d'una part important de la cultura de transmissió oral en vies d'extinció. Una dotzena d'estes peces les van enregistrar l'any 1985 en l'únic disc de Sarau, Balls i cançons de la Costera, en el qual Botifarra ja interpreta -entre moltes altres peces ballables- un cant de batre, l'estil amb el qual més s'identifica.

D'ençà, Botifarra s'ha destacat com una de les veus més solicitades de cançó d'arrel tradicional i col·labora sovint, sol o acompanyat per la Rondalla de la Costera o el grup Ball a Banda amb grups de danses de la Ribera del Xúquer, la Vall d'Albaida o la Safor i ha gravat diverses col·laboracions en discs de música d'arrel tradicional, cançó d'autor i, fins i tot, rock.
La Fira de Xàtiva, de l'edició del 2006, suposa la consagració del cantaor. Fins aleshores, simplement era Pepe €œBotifarra€, el cantaor d ' albaes de Xàtiva. Però en aquell concert del Mercat començà la seua mutació en Pep Gimeno €œBotifarra€, cantant de música folk.

El secret d'aquesta transformació, la fórmula màgica que va fer explotar el fenomen Botifarra , van ser els moderns arranjaments musicals que Nèstor Mont composà per a les cançons tradicionals que venia cantant Pep des de feia 25 anys i que s'encarregaria dels arranjaments del primer disc de Botifarra, Si em pose a cantar cançons.

La formació actual, La Rondalla de la Costera, l'integren:
Vicent Guerrero (llaüt), Carmina Marco (bandúrria), Paco Lucas (llaüt), Juanjo Blanco (bandúrria), Paqui Gil (guitarra), Emili Vera (guitarra i guitarró), Pere Ródenas (baix electroacústic), Lola Tortosa (veu), Nèstor Mont (guitarra, veu i arranjaments) i Pep Gimeno (veu, pandereta-canya i postisses)

Pep Gimeno Botifarra -
Pep Gimeno Botifarra


Etiquetes: músics folk paí­s valencià

Lectures: 1258 Darrera: 01.10.2022

Vídeos

El romanç de les jugadores del burro

la Malaguenya de Barxeta

Ho vols compartir?