Cultura dimarts, 7 de Desembre de 2010 Autor: editor

Presentació de l'inventari del patrimoni de Torrefeta i Florejacs


<< Tornar     

Aquest dissabte s'ha presentat el volum VI de l'Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artí­stic de la Segarra, dedicat al municipi de Torrefeta i Florejacs.

Castell de les Sitges
Castell de les Sitges

El volum dedicat a Torrefeta i Florejacs és el més extens publicat fins ara: recull 267 elements, classificats en set apartats: nuclis urbans, arqueologia, arquitectura civil, arquitectura religiosa, arquitectura popular, escultura, orfebreria i pintura, i descriu des d'elements emblemàtics com els castells de les Sitges, Florejacs o Castellmeià o l'església romànica de Sant Julià del Llor, fins dotzenes de mostres d'arquitectura popular, com marges de pedra, molins, pletes, basses i cabanes, passant pels molts jaciments arqueològics encara verges, els nombrosos exemples d'art funerari (necròpolis, sarcòfags i esteles) i els onze nuclis d'origen medieval que formen els actuals pobles habitats del municipi.

L'obra, dirigida per Jordi Oliva, es fruit del treball conjunt de diversos historiadors, Maria Garganté, F. Xavier Rivera, Pere Verdés, Carme Diví­ i Josep Ros i Jaume Moya, en l'apartat fotogràfic. El treball, iniciat l'any 1995 com a primer projecte d'inventari de patrimoni dins la Fundació Cases i Llebot, no ha vist la llum fins 16 anys després, un cop publicats ja els volums dedicats a Sanaüja, Torà, Ivorra, Estaràs i Massoteres.

La Fundació Cases i Llebot té com a projecte seguir endavant amb l'edició dels volums d'inventari de patrimoni de cadascun dels municipis de la Segarra i anuncia que properament podrà presentar el corresponent a Granyena, tenint a més en fase força avançada els reculls relatius a Guissona i Cervera. A més de servir per a donar a conèixer el patrimoni, entès com a font d'identitat, cohesió social i participació ciutadana, la col·lecció pretén defensar la seva protecció, com a element essencial en el desenvolupament comarcal, i cercar el compromí­s dels responsables polí­tics a través del seu reconeixement en els planejaments urbaní­stics.

La presentació del llibre, a la sala de plens de l'Ajuntament de Torrefeta, va comptar amb molt de públic i va ser a càrrec de Narcí­s Cisquella, alcalde del municipi, Jordi Oliva, historiador i president de la Fundació Jordi Cases i Llebot, i Albert Turull, president de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Portada de l€™Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artí­stic de la Segarra dedicat a Torrefeta i Florejacs -
Portada de l€™Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artí­stic de la Segarra dedicat a Torrefeta i Florejacs


Etiquetes: inventari patrimoni arquitectura torrefeta i florejacs segarra

Ho vols compartir?