Economia divendres, 23 de Setembre de 2011 Autor: editor

Solsona vol crear la llotja del bolet i la tòfona de Catalunya


<< Tornar     

El conseller d'Agricultura i president del CTFC, Josep M. Pelegrí­, dóna suport a la iniciativa.

cistella amb bolets
cistella amb bolets

Aprofitar la creixent popularitat del Solsonès com a comarca boletaire i la presència del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que estudia l'evolució de la producció micològica, per crear una iniciativa que contribueixi a dinamitzar econòmicament la ciutat i la comarca. Amb aquestes mires, l'Ajuntament de Solsona proposa crear a la ciutat la llotja del bolet i la tòfona de Catalunya. L'alcalde, David Rodrí­guez, va llençar la idea ahir en la inauguració del Centre d'Empreses Innovadores del Solsonès. El conseller d'Agricultura i president del CTFC, Josep M. Pelegrí­, ho va veure de bons ulls i va donar-hi el seu suport.
 
Properament és previst que l'alcalde i el regidor de Promoció Econòmica, Lluí­s-Xavier Gonzàlez, es reuneixin amb la directora i tècnics del CTFC per posar fil a l'agulla a aquest projecte. 'No podem deixar perdre l'oportunitat que representa per a la ciutat i la comarca disposar d'un ens de recerca de referència en aquest camp per dinamitzar econòmicament la zona', manifesta l'alcalde. 
 
En l'àmbit particular ja hi ha un veí­ de Sant Llorenç que s'ha aventurat a ser pioner amb una iniciativa que regula l'accés dels boletaires a la seva finca, millora la gestió forestal i explota econòmicament 'un recurs fins ara infravalorat'. Però, al parer de l'alcalde, 'és hora també que les diverses administracions, totes juntes, ens creguem les possibilitats reals d'obtenir un rèdit econòmic a escala comarcal d'un recurs forestal no fuster que des de fa anys s'està posant en valor per mitjà dels estudis del Centre Tecnològic'.  
 
Rodrí­guez és conscient que la creació d'una llotja comporta la regulació del mercat del bolet, un aspecte que requereix tot un procés previ de negociació entre administracions i propietaris forestals. Amb tot, 'es pot valorar començar l'activitat de la llotja de forma més senzilla, establint un lloc d'intercanvi que posa en comú venedors i compradors i deixar que el mercat estableixi els preus dels bolets'. 
 
El grup municipal de CiU, a l'oposició, també se suma a aquesta iniciativa. 'Tot projecte que contribueixi a aportar valor afegit a Solsona té el nostre suport', afirma el seu portaveu, Esteve Algué. En qualsevol cas, ara el primer pas serà una reunió amb el CTFC per valorar la viabilitat de la creació de la llotja i dibuixar la ruta que s'ha de seguir. 
 

El consistori reclama presència al consorci del CTFC


 
En el discurs inaugural del viver d'empreses innovadores impulsat pel Centre Tecnològic a l'edifici del Seminari de Solsona, l'alcalde de Solsona també va aprofitar l'ocasió per recordar la petició de l'Ajuntament d'entrar a formar part del consorci de l'ens de recerca solsoní­. En formen part la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, el Consell Comarcal i el Cedricat.
 
El novembre del 2009, el Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció per demanar la incorporació de l'Ajuntament al consorci i als seus òrgans de govern, però des d'aleshores no ha rebut cap resposta. 'Totes les forces polí­tiques coincidí­em en el fet que el Centre Tecnològic és un equipament de primer ordre, tant en l'àmbit local com de paí­s, amb projecció fora de les fronteres catalanes', recorda David Rodrí­guez. Per això insisteix a demanar-hi la participació del consistori 'en nom de la ciutat que n'és la seu'. 

Tòfona negra, la més apreciada -
Tòfona negra, la més apreciada


Font: NacióSolsona.cat   + info (enllaç extern)

Etiquetes: llotja bolets tòfones CTFC Solsona

Ho vols compartir?