Economia dissabte, 19 de Maig de 2007 Autor: Diversos

Un gran incendi destrueix part de l'escorxador L'Agudana a Cervera


<< Tornar     

L'empresa Primayor de Molerussa sacrificarà, de forma transitòria, els animals per a l'Agudana. A l'espera de trobar-hi una solució.

El devastador incendi a les instal.lacions de l'escorxador L'Agudana va ser causat possiblement per una espurna que va saltar en un moll de càrrega. L'empresa càrnia, gestionada des del mes de febrer del 2001 per una associació de cooperatives --després de declarar-se en fallida els anteriors propietaris--, acabava d'invertir 2,5 milions d'euros a la factoria i esperava tancar aquest exercici amb beneficis. La Generalitat, a través del conseller d'Interior, Joan Saura (ICV- EUiA), es va afanyar a garantir la continuïtat de l'activitat de l'escorxador.

Els operaris que ahir al matí­ havien anat ben d'hora a cobrir el seu torn de treball van assegurar haver sentit "una petita detonació", "un soroll estrany", van explicar. Minuts després van comprovar que s'havia declarat un foc i, impotents, van donar la veu d'alarma. Cap d'ells va patir danys.
Les flames, que es van propagar amb rapidesa per les cobertes de la factoria i que, en alguns moments, van arribar a semblar incontrolables, van cremar finalment una superfí­cie de 5.500 metres quadrats dels 22.000 que té la fàbrica. La zona més afectada pel foc va ser l'àrea de sacrificis, on es concentra el gruix de l'activitat de la planta.

Els bombers de la Generalitat van haver d'efectuar un gran desplegament de mitjans, amb fins a 26 unitats procedents de diferents parcs de Lleida i Barcelona, ja que l'estructura radial de la fàbrica, situada al polí­gon industrial de Cervera, va dificultar enormement els treballs d'extinció.

"L'incendi ha avançat per la teulada, però els bombers s'han trobat que, a mesura que queien trossos d'uralita a terra, el foc anava reactivant-se", va relatar el conseller Saura.

DILLUNS, A MOLLERUSSA
El titular d'Interior es va comprometre a "treballar fort, perquè l'empresa no es vegi tocada de mort", va assegurar. La seva intenció, va explicar, és traslladar a un escorxador de Mollerussa (Pla d'Urgell) part de la producció, perquè els clients de L'Agudana no es vegin afectats pel sinistre. "Estem fent gestions per veure si és possible que el trasllat es faci dilluns mateix", va assenyalar Saura.

Més enllà de l'impacte econòmic, l'incendi de l'escorxador de Cervera podria tenir efectes territorials, va confessar el conseller. L'empresa dóna feina a 260 persones i té associats uns 400 llocs de treball indirectes. L'escorxador, que va travessar una greu crisi entre els anys 2000 i 2001, semblava estar remuntant finalment la seva delicada situació.

Una empresa vinculada amb Torà
La empresa L'Agudana va ser fundada pels germans Garriga a Torà. A la década dels anys 80 es va traslladar a Cervera, on va tenir un procès força complicat. Tot i les ajudes de la Generalitat, l'any 1999 va fer fallida, amb uns deutes superiors a 4.500 millones de pessetes. El novembre del 2001, es va formalitzar la venda de L'Agudana al grupo Copemo, que l'ha dirigida fins el present. El 2006 va ser el primer exercici en el qual va entrar en guanys.

El passat mes de març va morir Antonio Garriga, un dels creadors de l'empresa, juntament amb el seu germà Ramon, que va morir també tres mesos abans.

  + info (enllaç extern)

Etiquetes: sinistres cervera agudana

Ho vols compartir?