Abocador pinós dijous 5 febrer 2009 Autor: amià Vicens / editor

L'alcalde de Pinós presenta demà el pla del nou abocador


<< Tornar     

Una empresa de Barcelona projecta a Pinós un abocador de 20 hectàrees per a residus urbans i industrials capaç d'acollir fins a 200.000 tones de residus l'any. La CUP i Esquerra-AM de Tora es manifesten contraris al projecte.

L'alcalde del municipi, Josep Isanta (CiU), ha convocat els veïns demà, a les 7 del vespre, al local annex del santuari, a una sessió informativa en la qual es presentaran les caracterí­stiques del pla. La notí­cia ha agafat de sorpresa la majoria dels veïns de la zona, que no en sabien res. Alguns ja han mostrat la seva discomformitat a tirar endavant aquest projecte i la Federació d'Ecologistes de Catalunya ha emès un comunicat rebutjant-lo frontalment.

IPCENA insta l'Agència de Residus de Catalunya, del departament de Medi Ambient i Habitatge, a no autoritzar la instal·lació, perquè 'és inadmissible que es plantegi un projecte d'abocador de bales de rebuig dels ecoparcs de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, compostes per residus urbans i industrials, en una comarca com el Solsonès, una de les que generen menys residus i de les menys poblades de Catalunya. I a uns 100 km del seu origen'. Els ecologistes afirmen que el volum de residus que s'hi preveu abocar és de 200.000 tones cada any, xifra que representaria el 50% dels residus en destinació a abocador que produeix cada any Barcelona.

Per contra, l'alcalde de Pinós, Josep Isanta, diu que el procés que ara s'engega 'culminarà amb la construcció d'un dipòsit controlat de classe II de residus municipals i industrials no perillosos', i assevera que la instal·lació està 'dotada d'una innovadora tecnologia que li permetrà complir els controls ambientals més estrictes i tindrà un impacte molt positiu per al territori'. Isanta diu que aquest abocador comportarà uns beneficis que revertiran directament en la qualitat de vida dels veïns, amb un seguit de projectes de millora per al municipi. A més, l'alcalde de Pinós afirma que tot el procediment per dur a terme el projecte seguirà l'estricta normativa vigent que regeix la construcció i gestió d'instal·lacions d'aquest tipus, 'de manera que es faran tots els estudis tècnics i ambientals necessaris per definir un projecte amb el mí­nim impacte ambiental'.

La convocatoria de demà, que es preveu tensa, ha sorprès molts veïns, que no sabien res d'aquest abocador. Pere Garriga, un dels regidors d'El Comú, tot i no tenir cartera, afirma que se n'ha assabentat fa només una setmana, i ha mostrat el seu desencí­s amb el projecte perquè 's'ha fet d'amagat i sense consultar-ho a ningú'. La CUP de Torà també s'ha mostrat en contra la instal·lació, perquè 'convertirà la vall del Llobregós en l'abocador de tot Catalunya', tenint en compte que la ubicació escollida és a prop de Castellfollit de Riubregós i Torà, a dos quilòmetres d'Enfesta. Magí­ Coscollola, regidor de l'ajuntament de Torà per Esquerra-AM, també s'ha posicionat contrari 'estem totalment en contra d'aquests tipus d'abocadors ja que creiem que no ens corresponen en aquests territoris, en tant que no som productors notables d'aquests tipus de residus'.

L'any 2000, la Generalitat de Catalunya ja va proposar construir un abocador al municipi de Pinós. La gran oposició veïnal que llavors va generar l'obra d'una instal·lació d'aquestes caracterí­stiques va finalitzar amb un referèndum popular, el resultat del qual va fer retirar el projecte.Font: Regio-7   + info (enllaç extern)

Etiquetes: abocador pinós

Lectures: 632 Darrera: 03.01.2021

Ho vols compartir?


dimecres 1 desembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)

Informacions Destacades

1 Objectius
10 més llegides

Traductor / Translator