Turisme divendres, 12 de Agost de 2011 Autor: editor

Parc Prehistòric de Capellades


<< Tornar     

l'Abric Romaní­ permet conèixer com vivien els nostres avantpassats prehistòrics neandertals entre 75.000 i 40.000 anys abans dels present.

Visites a l'Abric Romaní­
Visites a l'Abric Romaní­

Parc Prehistòric de Capellades és un equipament de l'Ajuntament de Capellades configurat a l'espai del municipi anomenat Cinglera del Capelló. Es tracta d'una àrea amb un alt valor geològic i paisatgí­stic, així­ com també de gran vàlua arqueològica perquè s'hi han localitzat una vintena de jaciments arqueològics corresponents a diferents moments cronoculturals de l'evolució humana: jaciments del paleolí­tic mitjà i del superior, del neolí­tic, de l'edat del bronze, medievals, etc. D'entre tots aquests destaca per la seva gran importància cientí­fica el jaciment paleolí­tic neandertal de l'Abric Romaní­.

L'Abric Romaní­


Balma que s'obre dins la cinglera travertí­nica del Capelló, és un jaciment arqueològic del paleolí­tic que es va descobrir l'any 1909, per l'arqueòleg Amador Romaní­, que ja va intuir que es tractava d'un jaciment molt trascendent a nivell mundial. Si bé a principis del segle passat era un espai molt valorat, durant la revolució industrial la zona va perdre el seu valor i va passar a ser utilitzada com a abocador municipal.

Des de l'any 1983 és en procés d'excavació sota la direcció del Dr. Eudald Carbonell. Els treballs d'excavació del jaciment que s'estan portant a terme, pioners dins el camp de la ciència arqueològica, han permès situar l'Abric Romaní­ com el registre més important i clau per conèixer com vivien els nostres avantpassats prehistòrics neandertals entre 75.000 i 40.000 anys abans dels present.

Tot el conjunt de dades i objectes recuperats en l'excavació formen part del coneixement cientí­fic europeu de què es disposa sobre aquests grups d'homí­nids que comparteixen lí­nies evolutives comunes amb l'home actual. Així­, gràcies a les descobertes que s'estan efectuant al jaciment és possible reconstruir paleoetnogràficament el modus vivendi d'aquestes comunitats caçadores recol·lectores i documentar aspectes fins ara totalment desconeguts que permeten caracteritzar molt aprofundidament l'espècie neandertal, així­ com les diverses interaccions d'aquesta amb el medi natural en què va viure.

Per primera vegada s'ha pogut determinar acuradament en els grups neandertals les estratègies d'ocupació, l'estructuració de l'hàbitat, les estratègies de subsistència, la tecnologia del foc i dels instruments... I tot fruit de la recerca cientí­ficament cabdal que s'està duent a terme al jaciment, que ha fet, a més, que s'hagin recuperat vestigis realment importants per la seva excepcionalitat.

Entre aquests destaquen desenes d'objectes de fusta €“la col·lecció més gran del món amb aquestes cronologies tan antigues€“, prop de dues-centes llars de foc que han permès determinar la importància i el domini d'aquest element i un lot realment espectacular d'estris realitzats en pedra i ós que palesen uns sistemes de producció tècnica realment avançats dins la tecnologia dels grups humans del plistocè superior. La caracterí­stica principal de l'Abric és que no s'ha trobat mai cap resta d'humans. Tot i així­, s'ha trobat ossos de cèrvols, rinoceronts, elefants... eines de sí­lex i restes de fogueres. Carbonell subratlla que les restes humanes no hi són perquè els neandertals 'eren avançats i no enterraven els cosos humans als llocs on ells vivien'.
 
 
CONTINGUT DE LA VISITA AL JACIMENT ARQUEOLÒGIC NEANDERTAL DE L'ABRIC ROMANÍ
Exposició introductòria
Audiovisual sobre els neandertals de l'Abric Romaní­ i la recerca cientí­fica
Explicació i visualització del jaciment i del registre arqueològic
Taller de tir amb propulsor i i de tir amb arc

HORARI DE VISITES
Dilluns a divendres, visites concertades per a grups
Dissabtes, diumenges i festius d'11 h a 15 h. Les visites són guiades i s'inicien a 11:15h, 12:15h, 13:15h i 14:15h

TIPUS D'ENTRADA I PREUS:
Entrada 4 €
Entrada reduïda 3 €
Persones amb entrada al Museu Molí­ Paperer de Capellades
Persones de 8 a 17 anys
Grups concertats (mí­nim 15 pax)
Estudiants
Jubilats
Aturats
Gratuït: Menors de 8 anys

INFORMACIÓ i RESERVES
Museu Molí­ Paperer de Capellades
Tel. 93 8012850
info@neancapellades.cat

Vista de la zona del Capelló - Capellades
Vista de la zona del Capelló
Excavacions a l'Abric Romaní­ - Capellades
Excavacions a l'Abric Romaní­
Vista nocturna de la zona del Capelló - Capellades
Vista nocturna de la zona del Capelló
Parc Prehistòric de Capellades - Capellades
Parc Prehistòric de Capellades
Foto: Lola Lucas
Excavacions a principis del s. XX - Capellades
Excavacions a principis del s. XX


  + info (enllaç extern)

Etiquetes: excavacions paleolí­tic neandertal capellades

Ho vols compartir?