Turisme dissabte, 27 de Agost de 2011 Autor: editor

La Molsosa


<< Tornar     

La Molsosa és el municipi més meridional del Solsonès i es troba situat a la capçalera i al vessant nord del Llobregós.

Vista general de Prades de la Molsosa
Vista general de Prades de la Molsosa

El municipi es troba situat a ls subcomarca de l'Alta Segarra. Està dividit en dos sectors. El més gran correspon al dels pobles de Prades i La Molsosa i el sector oriental del municipi correspon al nucli d'Enfesta. Aquest dos sectors estan separats l'un de l'altre per una franja d'uns 1,7 km d'amplada que pertany al terme municipal de Calonge de Segarra.

El sector d'Enfesta limita pel nord amb el terme municipal de Torà. Per l'est limita amb l'extrem sud-occidental del terme municipal de Pinós i amb al ja esmentat terme municipal de Calonge de Segarra, terme que també el tanca pel sud mentre que per l'oest limita amb el municipi de Castellfollit de Riubregós.

El sector de La Molsosa limita pel nord amb Pinós, per l'est amb el municipi de Sant Mateu de Bages, pel sud amb aquest mateix terme municipal i amb el de Sant Pere Sallavinera i per l'oest amb el ja dit de Calonge de Segarra

Història


El terme de la Molsosa va ser des del seu origen un domini de la casa vescomtal de Cardona. El lloc surt documentat el 1018 i de nou el 1021, quan van ser donades a l'església canonical de Sant Vicenç de Cardona terres situades a Prades, del terme de la Molsosa, en sufragi de l'ànima d'Isovard, fill dels vescomtes Ramon i Engúncia, que va morir lluitant a la Molsosa, segurament en una brega contra els sarraïns. Els mateixos vescomtes van unir l'església de Santa Maria de la Molsosa com a dotació del monestir canonical de Cardona.

El terme tenia com a centre jurisdiccional el castell de la Molsosa, ara totalment desaparegut, les restes del qual, però, s'endevinen prop de l'església vella de la Molsosa o església del Collet, dalt d'un puig de 846 m. El castell va ser sempre del domini dels vescomtes, però aquests al pas dels segles XI al XII hi tenien per castlans els í’dena i després altres cavallers. El rei Jaume I el 1265 va demanar la potestat d'aquest castell al vescomte i de nou surt esmentat el 1375 en la creació del comtat de Cardona i en molts altres documents anteriors i posteriors.

La Molsosa, amb Prades i Enfesta, formava part de l'administració cardonina de la batllia de Torà. Va ser constituït municipi al principi del segle XIX i des del moment de la seva constitució va englobar, com ja feia des d'abans, l'enclavament d'Enfesta.

LLOCS D'INTERÈS TURíSTIC


Prades de La Molsosa: El poblet guarda l'estructura de poble antic amb clos medieval , carrerons estrets i tortuosos amb passos coberts que condueixen a la petita plaça del poble.La seva església, dedicada a Sant Ponç, és del s.XII.

Enfesta: El castell d'Enfesta es troba documentat a partir del 1314. Si bé és d'origen medieval, ha sofert nombroses transformacions al llarg dels segles. Integrada dins l'estructura del castell hi trobem l'antiga esglesiola de Santa Maria

La Molsosa: El poble es centrat per l'església de Santa Maria, esmentada ja l'any 1008 i per les restes de l'antí­c castell que pertangué al ducat de Cardona. A l'església s'hi poden distingir els trets propis del romànic inicial,

Plànol del municipi de la Molsosa - La Molsosa
Plànol del municipi de la Molsosa
Plaça de Prades - La Molsosa
Plaça de Prades
Esglèsia de la Molsosa - La Molsosa
Esglèsia de la Molsosa
Poble d'Enfesta - Enfesta
Poble d'Enfesta
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: prades molsosa turisme vall del llobregós

Ho vols compartir?