Turisme dimecres, 12 de Desembre de 2012 Autor: Redacció

Crítiques al nou decret d'establiments d'allotjament turístic aprovat pel Govern


<< Tornar     

Unió de Pagesos denuncia que no recull les demandes del sector, ja que no exigeix una vinculació al territori

can solé xic a Claret
can solé xic a Claret Foto: Ramon Sunyer

El Govern ha aprovat el decret d’establiments d’allotjament turístic i d’habitatges d’ús turístic, que ordena, regula i classifica de manera conjunta i sistemàtica les empreses d’allotjament turístic a Catalunya. Per primera vegada s’integren en un únic text els establiments d’allotjament turístic i els habitatges d’ús turístic, regulats fins ara separadament.
 
Amb l’aprovació del decret el Govern dóna compliment al compromís d’integrar els habitatges d’ús turístic amb la resta de modalitats d’allotjament. De fet, els titulars de l’activitat són considerats empresa turística a tots els efectes, atesa la seva importància estratègica i econòmica per al país. D’acord amb l’estratègia de reducció de càrregues administratives a l’activitat econòmica, la nova reglamentació simplifica al màxim els processos per accedir a l’activitat i, al mateix temps, potencia els criteris de control i garantia de qualitat dels allotjaments.
 
El decret també consolida la delimitació dels establiments d’apartaments turístics (edificis no destinats a habitatges), on es garanteix la prestació de serveis turístics, distingint-los dels habitatges d’ús turístic. Es tracta d’establiments que se cedeixen per realitzar estades curtes de temporada, inferiors a 31 dies.
 
 

Categorització voluntària dels allotjaments


 El nou marc jurídic incrementa els estàndards de qualitat mínima exigible als allotjaments turístics de Catalunya. També facilita als habitatges d’ús turístic l’accés a processos de categorització de caràcter voluntari. Es tracta d’una eina que la Generalitat posa a disposició de les empreses turístiques per millorar la distinció i el posicionament de la seva activitat en el marc de l’estratègia de potenciar la qualitat com un valor essencial de la destinació turística catalana.
 
Pel que fa a altres modalitats turístiques, el decret introdueix ajustos en la regulació dels establiments de turisme rural per eliminar barreres d’accés a l’activitat, preservant les característiques intrínseques a aquesta modalitat, i incorpora algunes novetats a les modalitats hoteleres i de càmping per adequar-los a les noves tendències de la demanda turística.

Unió de Pagesos denuncia que no recull les demandes del sector


Unió de Pagesos denuncia que el nou decret que regula l’agroturisme (turisme rural que inclou allotjaments rurals i cases de pagès), no recull les demandes del sector, ja que no exigeix un empadronament mínim al municipi de la persona física o de la majoria dels socis de la persona jurídica que hi vulgui obrir un establiment d’aquest tipus.
 
El sindicat considera que la nova normativa desvirtua el concepte de turisme rural perquè l’amplia a persones que no tenen una vinculació física amb el territori i, per tant, pot ser que no coneguin l’entorn i la zona. En les al·legacions que va presentar Unió de Pagesos a aquest decret recordava que el turisme rural és de proximitat i de relació estreta amb el client, que en la majoria dels casos busca conèixer la zona que visita de primera mà, anar a poblacions petites, gaudir de tranquil·litat i de la natura o conèixer l’activitat agrària i ramadera que s’hi fa.
 
Un altre dels punts de la normativa que el sindicat considera contrari al sector és el fet que els establiments es podran obrir en nuclis de població de menys de 2.000 habitants, quan l’esborrany del decret n’establia 1.500 i fins ara el límit estava en 1.000 habitants. Això implicarà que moltes poblacions mitjanes també s’hi podran acollir.
 
Una de les demandes d’Unió de Pagesos que sí ha acceptat el Govern català és que els establiments d’agroturisme que ja estan en funcionament no s’hagin d’adaptar als nous requisits del decret en el cas que facin un canvi de titularitat a favor d’un familiar de primer o segon grau o del cònjuge o parella de fet. Aquest era un dels impediments de molts joves que accedien a l’explotació familiar agrària per poder continuar amb l’activitat d’agroturisme dels pares o els avis.

Cal Ros a Calonge de Segarra - Calonge de Segarra
Cal Ros a Calonge de Segarra
Fins ara els establiments es podien obrir en nuclis de població de menys de 1.000 habitants - Sedó
Fins ara els establiments es podien obrir en nuclis de població de menys de 1.000 habitants
Foto: Giliet de Florejacs
Ara els establiments es podran obrir en nuclis de població de menys de 2.000 habitants - Torà
Ara els establiments es podran obrir en nuclis de població de menys de 2.000 habitants
Foto: Xavi

Adjunts:   establiments_allotjament_turistic.pdfEtiquetes: legislació establiments turístics turisme rural
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?