Xarxes dissabte 15 gener 2011 Autor: editor

Viquipèdia compleix 10 anys


<< Tornar     

El català, amb més de 300.000 articles, és la tretzena llengua més utilitzada

Logo de Wikipedia
Logo de Wikipedia Autor: Wikipedia

Avui fa just deu anys, el 15 de gener de l'any 2001, Jimmy Wales i Larry Sanger van iniciar el projecte Wikipedia de creació d'una enciclopèdia universal de contingut lliure i multilingüe amb l'objectiu de crear 'un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat'.

El fet de permetre que l'accés a l'edició d'articles fos pràcticament universal, 'tothom els pot millorar', va convertir ràpidament la wikipedia en una obra feta per milers de voluntaris arreu del món, que en deu anys han creat el compendi de saber més gran de la història de la humanitat, amb almenys dues innovacions realment revolucionàries, d'una banda el seu baix cost i de l'altra el multilingüisme. í‰s aquest segon aspecte un fet fonamental que ha permès una revifada de moltes llengües minoritàries, fins a aquell moment amb recursos insuficients per elaborar una enciclopèdia en el sentit tradicional del terme.

Deu anys després, la wikipèdia compta amb 19 milions d'articles i s'escriu en 270 llengües diferents. La versió catalana, la viquipèdia, que va començar el 16 de març de 2001 compta actualment amb 302.976 articles i se situa en el 13 lloc del rànquing de llengües més utilitzades.

Amb motiu d'aquest desè aniversari, la Fundació Wikimedia ha engegat un projecte col·laboratiu de celebració arreu del món.Etiquetes: xarxes wikipedia enciclopèdia lliure aniversari

Lectures: 682 Darrera: 19.05.2021

Ho vols compartir?


dissabte 16 octubre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Traductor / Translator