Xarxes dimecres, 18 de Gener de 2012 Autor: editor

Desenes de webs protesten avui contra la llei SOPA


<< Tornar     

El projecte de llei, equivalent a la llei Sinde espanyola o a la llei Hadopi francesa, proposa que el govern dels EUA pugui blocar webs que permetin de descarregar obres amb drets d'autor, prohibir-hi la publicitat i impedir-ne el finançament

La versió anglesa de la  Wikipedia està tancada en senyal de protesta per la SOAP
La versió anglesa de la Wikipedia està tancada en senyal de protesta per la SOAP

Fa setmanes que les principals empreses d'internet van aixecar-se en peu de guerra contra el SOPA (Stop Online Piracy Act), projecte de llei nord-americà que veta les descàrregues de la xarxa, equivalent a la llei Sinde espanyola o a la llei Hadopi francesa. Google i Wikipedia encapçalen avui una acció de protesta, que en alguns casos inclou l'apagada i a què s'han sumat desenes de webs.

Des d'aquest matí­, la versió en anglès de la Wikipedia presenta una franja negra en què anuncia que durant tot el dia no funcionarà, com a mostra de protesta contra el SOPA. També protesta la Viquipèdia catalana, que ha posat un crespó a la pàgina. Per la seva banda, Google té a portada un vincle a una pàgina perquè la gent faci saber al congrés nord-americà que no està d'acord amb el projecte de llei.

A banda, una trentena de webs ja s'han sumat a la vaga contra el SOPA, i animen a tancar les webs durant dotze hores i a protestar via xarxes socials. Les 'apagades' i les moltes accions contra el projecte de llei es poden seguir a Twitter, sota l'etiqueta #STOPSOPA. També Android proposa l'aplicació Boycott SOPA per a saber quines empreses fan costat al projecte de llei i poder-les boicotar.

Si s'aprova la SOPA, impulsada per les productores cinematogràfiques i discogràfiques i News Corporation, del magnat Rupert Murdoch, el govern dels EUA podrà blocar les webs que permetin de descarregar obres amb drets d'autor (llibres, músiques, films, etc.), prohibir als anunciants de posar-hi publicitat i deixar-les sense recursos. I això sense que hi intervingui cap jutge i  amb independència del paí­s on les webs s'allotgin.

Els fundadors de les principals webs han fet saber al congrés que el projecte SOPA 'crearà un ambient d'incertesa greu que afectarà la innovació tecnològica i perjudicarà seriosament la credibilitat dels EUA en qualitat d'administrador de la infrastructura de claus d'internet'.

El SOPA s'havia de votar el 24 de gener, però atès l'abast de la polèmica i de les protestes, la votació s'ha ajornar fins que la cambra de representants i la cambra de senadors no es posin d'acord. í€dhuc la Casa Blanca és contrària al text, tal com ha entrat al registre. 'No donarem suport a una llei que redueixi la llibertat d'expressió, debiliti la seguretat cibernètica o una xarxa global dinàmica i innovadora', diu el govern de Barack Obama en un comunicat signat pels tres funcionaris encarregats de tecnologia.

la Viquipèdia catalana ha posat un crespó a la pàgina. -
la Viquipèdia catalana ha posat un crespó a la pàgina.


Etiquetes: protestes internet projecte sopa

Ho vols compartir?