Personatges divendres, 25 de Setembre de 2009

Mons. Gil Esteve i Tomàs


<< Tornar     

Torà, 1798 - Tarassona 1860, prelat i bisbe

Mons. Gil Esteve i Tomàs segons pintura de Antonio Martí
Mons. Gil Esteve i Tomàs segons pintura de Antonio Martí

Es va doctorar a la Universitat de Cervera i, ordenat sacerdot, va ser vicari general de la diòcesi de Barcelona (1831) i governador de la de Solsona (1846).

El 1848 va beneir el primer ferrocarril de la pení­nsula Ibèrica, entre Barcelona i Mataró. Aquest acte simbòlic denota el seu caràcter i la seva mentalitat oberta.

El mateix any va ser nomenat bisbe de San Juan de Puerto Rico. Prestà grans serveis en aquesta illa i redactà un pla d'estudis que fou aprovat pel Govern de la metròpoli. A més, reconstruí­ la catedral, eixamplà el palau episcopal i reparà 16 esglésies.

Va tornar malalt a la metròpoli i va quedar al servei de l'Arxidiòcesi de Tarragona. Així­, el 10 setembre 1853 va impartir el sagrament de la confirmació als nens de la parròquia de Sant Pere de Reus, entre ells Anton Gaudí­.

Va ser nomenat bisbe de Tarazona (1855-1857) i després de Tortosa (1857-1858), on va fundar el "Butlletí­ Eclesiàstic del Bisbat" i reglamentar la vida del seminari. Va morir al cap de pocs mesos.

El papa Pius IX i la reina Isabel II li van concedir diverses distincions de la Santa Seu i de la monarquia hispana.Etiquetes: personatges eclesiàstics bisbe Puerto Rico

Ho vols compartir?


dijous, 20 de Juny de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Plànols

Plànol urbà
Plànol nuclis i masies
Són en format PDF i qualitat per imprimir. Us descarregarà l'arxiu a l'escriptori