Plantes remeieres
dijous 14 desembre 2017

Nesprer

Fitxa


<< Tornar    Autor: editor      versio per imprimir     enviar a un amic      << anterior ||
Arbre de fins a 6 metres d'alçària, caducifoli. Fulles lanceolades més o menys piloses enteres o serrades. Flors blanques i solitàries. El fruit, en pom, de color marró, té la forma d'una pera petita més o menys arrodonida. Les seves flors blanques fan molt bona flaire.
 
Cliqueu a les imatges per ampliar-les Nespres -
Nespres
Autor: Ramon Sunyer
Nespres -
Nespres
Autor: Ramon Sunyer
Nesprer (mespilus germanica) -
Nesprer (mespilus germanica)
Autor: Mel Etitis
Nesprer (mespilus germanica) -
Nesprer (mespilus germanica)
Autor: Carya
El nespler, nesprer, nyesprer o nyespler, Mespilus germanica, és un arbre gènere Mespilus conreat pel seu fruit, la nespra, nespro, nespla, nyespro, nyespra, nyespla o nispro. És l'única espècie del gènere Mespilus.

Té també el mateix nom l'arbre Eriobotrya japonica o nesprer japonès. Aquest actualment és el que trobem habitualment a les fruiteries.

Recomanada per

Tenen un notable poder guaridor de les diarrees comunes.
La polpa del fruit és laxant. Les fulles astringents. Les llavors ajuden en l'eliminació de pedres de ronyó i vesícula, però cal extremar les precaucions ja que contenen toxines similars al cianur.

Antigament, les nespres es collien a la tardor, amb el fruit madur però encara incomestible, i es posaven a sobre de palla que, a la vegada, estava escampada a sobre d'un canyís. D'aquí la dita que diu que "Amb temps i palla maduren les nespres".

Usos culinaris

És una de les fruites dolces tí­piques de la tardor es pot menjar cap al novembre i desembre. Són dolços quan estan madurs i lleugerament àcids quan no estan al seu punt. Quan les nesples estaven molt madures, quasi passades, era quan es consumien.

Conreu

Es tracta d'un fruiter secundari que actualment no es conrea ni se'n fan plantacions. Resta, normalment com exemplar adult o vell, al costat de les cases de pagès i de vegades subespontani. Es tracta d'un arbre rústec i resistent a la majoria de les malalties.

Fam. Rosaceae


Etiquetes: rosaceae , mespilus , diarrea , fruit

Lectures: 50 Darrera: 20.01.2018

Ho vols compartir?

dimarts 23 gener 2018Temes
Actes de la setmana
Traductor / Translator