Plantes remeieres dimecres, 9 de Març de 2011 Autor: editor

Borratja (Borrago officinalis)

Fitxa


<< Tornar     

És una planta herbàcia anual que presenta una altura que oscil·la entre els 30-60 cm d'alt. Coberta de pèls erectes; fulles ovals, aspres al tacte. Té flors de color blau, viu, molt obertes, en forma d'estrella; del centre de la corol·la surten les antenes d'un color groc fosc.

Borratja florida
Borratja florida

Parts í¹tils: La part més utilitzada de la borratja és l'oli essencial de les llavors. També s'utilitzen les flors, fulles i tiges.

Recomanada per


  1. Infusió depurativa: (recomanable en afeccions respiratòries i urinàries)Per preparar aquesta infusió necessitem 30g de fulles i flors de borratja per litre d'agua.Se tira l'aigua bullint sobre l'herba i es deixa 10 minutos.Antes de prendre es filtra per eliminar la pelusilla.

  2. Tisana contra la grip: Es necessiten 40 grams de flors de borratja, saüc i alfàbrega, 30 grams de romaní­, hisop i sajolida i 10 fulls d'eucaliptus, centaures i lavanda.Se posen dues cullerades soperes rases per cada mig litre d'aigua. Es bull l'aigua, es troba l'herba barrejada i quan bull es retira del foc i es deixa reposar tapat durant 10 minuts. A continuació es edulcorat amb mel o també es poden afegir unes gotes de llimona.

  3. Cataplasmes per a la pell: Per a la preparació de cataplasmes per a la pell es necessiten 20 grams de fulles de borratja. Les fulles es piquen i es bullen durant 5 minuts. S'apliquen a temperatura alta, però que es pugui suportar, sobretot furóncols i abscessos amb ajuda d'unes gases.


Usos culinaris
La borratja ha estat utilitzada com a verdura comestible des de l'antiquitat. Amb les fulles de borratja es prepara a Hesse la "Grüne SoíŸe", una salsa verda de la cuina alemanya. Les rels i les flors solen aromatitzar alguns vins europeus.

Recol·lecció
Floreix a la primavera. Les flors es recullen d'una a una. Si es recullen les fulles abans de florir.

Localització
Es troba als guarets, erms i als horts.

Fam. Borraginàcies.

Borratja -
Borratja
Foto: Franz Eugen Köhler


Etiquetes: borraginàcies depurativa pell cuina plantes remeieres

Ho vols compartir?