Més de 200 persones recolzen el projecte de recuperació del Castell Sant Miquel d'Alta-riba
<< Tornar
L’acte de col·locació de la primera pedra va tenir un fort component sentimental i simbòlic
Aquest diumenge dia 15 de juny va tenir lloc la cinquena edició de la “Festum Castrum” al castell Sant Miquel d’Alta-riba. L’acte va convocar a més de 200 persones i va tenir tres clars protagonistes, els Amics i Amigues, el Castell, i el recentment desaparegut escultor Josep Ma Subirachs. El suport de l’artista a aquest projecte ha donat una nova empenta i il·lusió a tot el col·lectiu.
La festa va començar a les 11h del matí, on la gent que anava arribant va poder gaudir de visites guiades, de les explicacions del projecte de recuperació i de les darreres descobertes arqueològiques. En l’espai es va instal·lar un photocall dissenyat per l’ocasió, on els assistents es van poder fotografiar. Paral·lelament els més menuts podien gaudir de l’espai de dibuix, mentre tot estava amenitzat pel grup de música antiga i medieval “Caladrius” que en cercavila pels diferents espais de la fortalesa anava omplint de música i d’ambient el castell.
A les 12h van començar els actes festius i simbòlics amb un homenatge al recentment desaparegut escultor Josep Maria Subirachs amb la performance “El renaixement d’Alta- riba”; on el photocall que en una part reproduïa la lletra “OMEGA” de la invitació i que alhora simbolitzava el desgast, la fi i l’acabament de l’etapa actual es va tapar per complert amb una tela de color negre que va anar lliscant i desplegant-se de la part superior per deixar veure la llum i descobrir a la lletra “ALFA” com a símbol del començament, de la il·lusió, de la forma, de l’empenta, i de la lletra “A” d’Alta-riba per així esdevenir com a símbol de tot un poble unit per la recuperació del seu castell.
Seguidament, va tenir lloc l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra on l’Alcaldesa d’Estaràs la Sra Montse Majà i la Il·lustríssima Sra Rosa Maria Perelló, vicepresidenta segona de la diputació de Lleida, van fer els parlaments on ambdues donaren recolzament explícit al projecte de reconstrucció i recuperació del castell Sant Miquel d’Alta-riba i van ressaltar la feina de l’Associació. Després es van introduir en un cilindre l’acta del dia sobre els acords de la recuperació de la fortalesa, que va llegir el vicepresident de l’Associació Sr Antoni Dueso, diaris del dia, monedes en curs i un targetó de l’esdeveniment, per a continuació depositar-los dins d’un mur de la fortalesa, darrera de la primera pedra que el picapedrer i amic Sr. Domènec Altarriba va esculpir i va ser l’encarregat de descobrir-la i presentar-la als assistents.
Acte seguit, l’amiga i ambaixadora del castell Sra. Rosa Maria Mateu, en representació d’un grup d’amigues, va lliurar al president de l’Associació, Sr. David Miquel, un cobretaula de punta de coixí confeccionat per l’amiga Sra Carme Escoda, i un retaule de Sant Miquel d’Alta-riba dissenyat i pintat per totes elles, que a partir d’aquesta festa presidirà tots els actes de l’Associació.
Finalment a la part sud del castell es va descobrir la placa inaugural de la diada, on es va destacar que la placa no hi havia cap nom d’autoritat, atès que la iniciativa és de la societat civil i els veritables protagonistes del castell són els amics i amigues del Castell Sant Miquel d’Alta-riba presents en aquesta Festum Castrum, i que amb la seva obstinació són els autèntics artífexs de la diada i del projecte de recuperació.
Un cop descoberta la placa va tenir lloc la tradicional ESPANTADA DEL DRAC, que segons el llibre novel·lesc Espill de Cavalleries al castell d’Altarripa hi vivia un monstre negre, brut i llefiscós que espantava a la gent i que destruïa el castell. La diada va finalitzar amb un dinar de germanor a Palouet de Massoteres.
Un camí amb moltes traves
AACSMA va ressaltar que mai s’haguessin pensat que per recuperar el patrimoni històric de la destrucció i de l’abandó es trobarien amb tantes traves per part del Departament de Cultura. Van ressaltar que 'Catalunya necessita un Departament de Cultura i una Generalitat compromesa amb el territori, dialogant, atenta a les necessitats, i resolutiva. No una Generalitat confiscalitzadora, autoritària i que sol posa obstacles i no aporta solucions'. Altrament van recordar que si en 'Ponç d’Alta-riba, descendent d’aquest castell, i que va participar en el naixement de la Generalitat a les corts de Cervera, aixequés el cap de la seva tomba i vegués com tracten la seva estimada fortalesa i a les persones d’aquesta contrada, segur que tallaria algun cap'. Van demanar per La Segarra i tota Lleida, uns serveis territorials de cultura a l’alçada del seu ric patrimoni; alhora que van demanar dimissions i que es depuressin responsabilitats en els serveis territorials de Cultura de Lleida; atès que pensen que 5 anys de traves són masses anys. Els amics del castell sant Miquel d’Alta-riba van decidir no desistir ni cedir davant l’administració i mantenir-se ferms en el seu projecte, que varis tècnics reconeguts recolzen.
Font: Associació d'Amics del castell Sant Miquel d'Alta-riba + info (enllaç extern)
Etiquetes: patrimoni arquitectònic festum castrum castell alta-riba
Compartit per somsegarra.cat
Ho vols compartir?
Especials
Canvi de comarcaGos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides
Àlbums destacats
Festa Major de Torà 2024
57 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2024
44 Fotos
Mercat de Nadal
35 Fotos