Medi ambient dimarts, 17 de Maig de 2011 Autor: editor

El parc eòlic del Tallat s'ha de demolir


<< Tornar     

El Tribunal Contenciós-Administriu número 1 de Lleida ha fet pública una sentència que obliga a tirar a terra els 25 molins del parc eòlic del Tallat instal·lats al municipi de Vallbona de Les Monges.

Parc eòlic del Tallat
Parc eòlic del Tallat

La resolució del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Lleida diu textualment que la llicència municipal que va donar l'ajuntament de Vallbona de Les Monges a l'empresa Acciona Energia SA no s'ajusta a la legalitat i, per tant, ordena a l'Administració demandada, l'ajuntament de Vallbona, 'a que procedeixi a la demolició de les instal·lacions la construcció de les quals s'emparen en la llicència municipal d'obres que ha estat declarada nul·la de ple dret i a la reposició dels terrenys al seu estat original'.

El jutge argumenta que la construcció d'un parc eòlic ha d'estar contemplada en el pla d'ordenació urbaní­stica municipal (poum). En aquest cas, Vallbona de les Monges no en tenia en el moment d'expedir la llicència, el 6 de juny de 2006, i ara encara no en té. La sentència dóna la raó al recurs interposat per l'entitat ecologista Ipcena i altres persones i es pot impugnar encara al Tribunal Superior de Justí­cia de Catalunya.

Segons Ipcena i la Plataforma Salvem el Tallat, 'aquesta nova sentència deixa molt clar que fins ara les administracions, tant la de la Generalitat com la municipal, han aprovat aquests grans projectes de fort impacte en el territori de diferents àmbits com són els paisatgí­stics, ecològics de salut per les persones per proximitat als nuclis i també agrí­coles, com ha passat a la Granadella on els pagesos són els mes afectats i s'han manifestat en desacord la pròpia UP'.

Ara els veïns dels tres nuclis que conformen Vallbona de les Monges (Urgell) estudiaran la possibilitat d'emprendre mobilitzacions per rebutjar la sentència. Així­ ho ha assegurat l'alcalde del municipi, Ramon Berguedà, que ha afegit que ''un 99% de la població està en contra de la sentència''. En aquest sentit, Berguedà ha dit que el poble sent ''tristesa'' per la decisió judicial ja que es perdran 6 llocs de treball de persones joves que havien aconseguit arrelar a la zona així­ com també els 100.000 euros directes que genera el parc de forma anual, i uns 40.000 d'indirectes, en concepte d'impostos.

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, ha anunciat posteriorment, aquest dijous, que la Generalitat també recorrerà la sentència que obliga a enderrocar la majoria dels molins del parc eòlic de la Serra del Tallat.

Cal recordar que al gener del 2009 es va donar a conèixer una altra sentència del Tribunal Superior de Justí­cia de Catalunya (TSJC) que va declarar il·legals dos parcs eòlics els de Vilobí­ i Tallat, en dues pioneres sentències que exigien que aquest tipus d'infraestructures siguin compatibles amb el planejament urbaní­stic de la zona.

Parc eòlic del Tallat -
Parc eòlic del Tallat


Etiquetes: sentència demolició parcs eòlics serra del Tallat

Ho vols compartir?


dissabte, 25 de Maig de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos