Medi ambient dimecres 28 novembre 2012 Autor: Redacció

S'aprova el Pla de determinació de les ZDP de parcs eòlics


<< Tornar     

Obre la porta a la tramitació i construcció de les ZDP de la Segarra i Conca de Barberà, de 186 MW, i la de Anoia i Segarra , de 100 MW

Parc eòlic del Turó del Magre
Parc eòlic del Turó del Magre Autor: fòrum espitllera

El Govern ha aprovat amb data 20/11/2012 el Pla de determinació de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de parcs eòlics. El nou document, que s’ha elaborat a partir de les anàlisis energètiques, ambientals i urbanístiques del territori i compta amb la corresponent avaluació estratègica ambiental, identifica sis ZDP i permetrà l’inici de la tramitació i construcció de 589 MW d’energia eòlica a Catalunya.

Amb aquest Pla, el Govern promou i facilita la instal·lació d’energies renovables a Catalunya. L’acord exclou l’aprofitament de recurs eòlic a l’Alt Empordà, a l’espera de nous estudis jurídics i ambientals. Una part de la comarca que va ser inicialment considerada apta per al desenvolupament de parcs eòlics va ser afectada pels incendis forestals d’aquest estiu, i per tant s’ha de tornar a analitzar la situació urbanística i ambiental de la zona per tal de validar-ne la idoneïtat per a la instal·lació de parcs eòlics.

La determinació de ZDP permet facilitar i ordenar la instal·lació de parcs eòlics en el territori, ja que identifiquen les àrees que compleixen tots els requisits necessaris en matèria d’urbanisme, paisatge i medi ambient, a més de garantir el recurs eòlic i la capacitat d’evacuació a la xarxa elèctrica. Aquest fet agilita la tramitació dels parcs que s’hi ha d’instal·lar i evita la massificació d’aerogeneradors sobre el territori.

Sis àrees per al desenvolupament d’energia eòlica

L’aprovació del Pla obre la porta a la tramitació i construcció de 589 MW eòlics repartits en les següents sis zones:

ZDP Segarra i Conca de Barberà (186 MW): Conesa, Les Piles, Llorac, Montoliu de Segarra, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Ribera d’Ondara, Rocafort de Queralt i Talavera.
ZDP Alt Penedès i Alt Camp (33 MW): Pontons i Aiguamúrcia.
ZDP Ribera d’Ebre i Baix Camp (120 MW): Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
ZDP Segrià i Ribera d’Ebre (60 MW): Almatret, Llardecans, Maials, Riba-roja i Seròs.
ZDP Terra Alta (90 MW): Batea, Gandesa, La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.
ZDP Anoia i Segarra (100 MW): Calonge de Segarra, Castellfollit de Llobregós, Estaràs, Ivorra, Pujalt i Sant Ramon.

Compliment del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020

El Pla de determinació de les ZDP de parcs eòlics és una mesura que està en línia amb el compliment del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, aprovat el passat octubre pel Govern. El foment de les energies renovables és, juntament amb l’estalvi i l’eficiència energètica, el principal eix d’actuació del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020. La posada en marxa dels 589 MW de les ZDP contribuirà al compliment dels objectius d’aquesta Pla, que es fixa com a repte assolir els 5.153,6 MW eòlics l’any 2020. A dia d’avui, a Catalunya hi ha 1.257 MW eòlics en servei i 636,46 MW eòlics autoritzats.

Parc eòlic de Rubió - Rubió
Parc eòlic de Rubió
Autor: 3cat24
Vista aèria del parc eòlic de la serra del Tallat - Vallbona de les Monges
Vista aèria del parc eòlic de la serra del Tallat
Autor: Chixoy


Font: Gencat Etiquetes: paisatge parcs eòlics legislació govern català

Lectures: 219 Darrera: 13.11.2021
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dissabte 27 novembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos

Traductor / Translator