Medi ambient dimarts, 2 de Abril de 2013 Autor: Ramon Sunyer

La xiloteca d'Argençola compta amb més de 200 espècies arbòries


<< Tornar     

Joan Teruel es dedica a recollir, des de fa 30 anys, una mostra de les espècies arbòries del municipi

Una anella de pi blanc amb esdeveniments històrics marcats
Una anella de pi blanc amb esdeveniments històrics marcats Foto: tv3

En Joan Teruel, gestor de Recursos Naturals, fa més de trenta anys que es dedica a reunir mostres de fusta dels boscos de Catalunya i també de l'estranger i una part les exposa a la petita biblioteca de la fusta o xiloteca d'Argençola, situada en una finca dels Plans de Ferran. La xiloteca compta amb una mostra de més de 200 espècies arbòries de les prop de 400 que es calcula que hi ha al terme municipal, i serveix de recurs didàctic però també per elaborar els plans tècnics de gestió i millora forestal.

Entre les peces destacar una mostra de pi blanc de més de 50 anys d'antiguitat en la que Joan Teruel ha anat escrivint a l'anella del tronc els diferents episodis de la història que s'han produït durant la vida d'aquest arbre, com ara els Jocs Olímpics de Montréal del 1976, l'ingrés d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea el 1986, els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 o la crema del Liceu l'any 1994.

Aquesta és una de les prop de 200 mostres d'espècies arbòries que es conserven a la finca, de les que unes quantes s'exposen a una petita xiloteca on s'hi pot trobar des d'una anella de pi blanc, una mostra de xiprer, de roure o de plataner. Totes elles són espècies del terme municipal d'Argençola que Teruel, juntament amb les ADF del municipi, han anat recollit durant els darrers trenta anys en tasques de neteja del bosc o en eliminació de restes de troncs després de grans ventades o nevades.

La informació amagada als anells


Teruel destaca el valor d'aquestes mostres perquè els anells que el tronc amaga "són una font de dades sobre el seu entorn". D'aquesta manera, les característiques dels anells, el seu gruix o la seva forma, ofereixen dades sobre les característiques del sòl, l'orientació del vent i també l'estat general del bosc, ja sigui per la seva diversitat o per les plagues que hi pugui haver. Teruel explica que el cos d'agents rurals, a través de les mostres recollides, han pogut identificar tales il·legals que s'han produït a la comarca. 'A partir de la mostra poden identificar directament si un arbre es pot tallar o no' i 'si el permís de tallada només és per una espècie concreta els poden denunciar'.

Considera que un arbre 'té molt més sentit que una persona perquè és intergeneracional: l'avi planta l'arbre pel nét'. Segons ell, seguint el creixement dels arbres 'tenim una història que no està escrita però que podem veure a través de la seva evolució. Podem saber la història climatològica que ha passat en un temps determinat sense la necessitat d'acudir a un meteoròleg'.

Segons Teruel, hi ha dos tipus de persones formades en el món forestal: 'les que coneixen la tecnologia de la fusta, i les que coneixen el bosc i, entre unes i altres, hi ha una diferència abismal'. També creu que 'molta de la gent que va al bosc hi veu el bosc però no hi veu l'arbre'.

xiloteca o biblioteca de la fusta - Argençola
xiloteca o biblioteca de la fusta
Foto: tv3
Les característiques dels anells, el seu gruix o la seva forma, ofereixen dades sobre les característiques del sòl, l'orientació del vent i també l'estat general del bosc - Argençola
Les característiques dels anells, el seu gruix o la seva forma, ofereixen dades sobre les característiques del sòl, l'orientació del vent i també l'estat general del bosc
Foto: tv3


Font: ACN Etiquetes: xiloteca argençola
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


diumenge, 16 de Juny de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos