Medi ambient dijous, 6 de Juny de 2013 Autor: Redacció

No hi haurà prospeccions d'urani a l'Alta Segarra


<< Tornar     

Els alcaldes de la zona satisfets per la decisió del govern de la Generalitat que ha desestimat la sol·licitud de la investigació per a les prospeccions d'urani a l'Alta Segarra.

camp de blat
camp de blat Foto: Ramon Sunyer

El govern de la Generalitat ha desestimat la sol·licitud de l'empresa Mineria del Río Alagón, filial de Berkeley Resources, d'iniciar sondejos per a la recerca d'urani als municipis de Castellfollit de Riubregós, Pujalt, Veciana, Sant Martí Segueioles, Els Prats de Rei; Calaf, Calonge de Segarra, i Sant Pere de Sallavinera i la Molsosa.

La denegació es basa en el fet que la companyia no ha presentat tota la documentació que es requeria. En concret, sobre estudis de rendibilitat de l'explotació de l'urani. Ara, però, l'empresa encara podria presentar un recurs a aquesta decisió.

Satisfacció dels alcaldes


Els alcaldes dels municipis afectats han rebut amb satisfacció la decisió del Govern. Així, l'alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, ha manifestat que aquesta pràctica 'destrossaria el territori' i, a més, 'va en detriment de l'economia local que es basa, en gran majoria, en el turisme rural'. De la seva banda, el batlle de Sant Martí Sesgueioles, Jesús Torrens, ha afirmat que el projecte comporta 'perills de radioactivitat i, a l'Anoia, ja tenim prou instal·lacions com molins, abocadors o pedreres'.Tots els consistoris van presentat al·legacions al projecte.

De la seva banda, el batlle de Sant Martí de Sesgueioles, Jesús Torrens, s'ha mostrat content amb la decisió del departament d'Empresa i Ocupació i ha denunciat que aquesta pràctica suposa 'un perill de radioactivitat. Sembla que com que som una de les comarques més deprimides ens poden posar aquí projectes com aquest', ha afegit. En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde d'Els Prats de Rei, Francesc Duocastella, qui ha dit que aquest projecte 'crea una fama de radioactivitat i de problemes que no ens interessa'.

També apunten que, tot i que l’empresa podria presentar un recurs en contra de la decisió de la Generalitat, 'l’opinió dels municipis és i es mantindrà totalment contrària a qualsevol investigació o prospecció d’aquest tipus'.

Els municipis de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària de la Segarra (que agrupa municipis integrats avui a l’Anoia, el Solsonès i la Segarra) va publicar un manifest on palesava el malestar i la preocupació vers aquests expedients i exigien al Departament d’Empresa i Ocupació el seu arxiu, i també que el Govern de la Generalitat declarés tot el territori nacional zona lliure de l’extracció de combustibles fòssils i radioactius i al Govern espanyol que segueixi l’exemple de França i prohibeixi el fracking

El carbó uranífer de Calaf, segons els entesos, és de molt mala qualitat - Calaf
El carbó uranífer de Calaf, segons els entesos, és de molt mala qualitat
Foto: Jaume Moya
Mapa de la zona afectada -
Mapa de la zona afectada
Foto: som segarra


Etiquetes: urani calaf alta segarra municipis
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dimarts, 25 de Juny de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos