Medi ambient dimarts, 6 de Novembre de 2018 Autor: X. Santesmasses/editor

Knauf explotarà durant trenta anys el guix de 42 hectàrees de Biosca


<< Tornar     

Preveu extreure 170.000 tones d'aquest material cada any

Knauf explotarà durant trenta anys el guix de 42 hectàrees de Biosca
Knauf explotarà durant trenta anys el guix de 42 hectàrees de Biosca Foto: xavi santesmasses

La multinacional alemanya Knauf Gmbh, establerta a Guixers (Solsonès) i dedicada a la producció de plaques de guix laminat, ha començat aquesta setmana els treballs d'explotació de guix a Biosca, al límit amb Sanaüja. L'empresa projecta extreure guix durant uns 30 anys i calcula treure 170.000 tones a l'any. La superfície d'explotació és de 41,84 hectàrees en tres subzones (zona 1: 18,97 ha; zona 2: 12,36 ha; zona 3: 10,52 ha)..

Segons l'alcalde, Corneli Caubet, es tracta d'una zona que té com a límit l'Espai d'Interès Natural (EIN) del Llobregós, una zona protegida precisament per tenir una fauna i una flora úniques com a conseqüència del guix. Caubet va explicar que la iniciativa fa més de set anys que es gesta i que finalment han aconseguit tots els permisos que exigeix la Generalitat per iniciar l'explotació (Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte de l'explotació minera Biosca). Cal destacar que el projecte va ser aprovat de forma unànime pels tres partits amb representació a l'ajuntament (PDeCAT, ERC i CUP).

L'empresa ha adquirit part dels terrenys i n'ha arrendat la resta. No està previst que Knauf generi noves ocupacions en la població si bé s'ha firmat un conveni en el qual es compromet a retornar cada any en projectes culturals a la població el 0,6 per cent del que tregui de l'explotació amb un mínim de 6.000, euros. De moment ha finançat el canvi d'enllumenat del local social de Cal Borres.


Altres poblacions com Sanaüja i Ribera d'Urgellet a la Vall de Tost es van oposar al projecte. Biosca és un poble petit, 186 habitants, però el deute viu és elevat, 42.665 €, motivat per la indemnització que va haver de pagar per l’accident d’una menor al tobogan l’any 2009. L'explotació del guix els pot suposar uns ingressos de 180.000 € en aquests 30 anys.

Fins a principis del segle passat, l'explotació de guix era una cosa habitual a la Segarra i en el conjunt de la demarcació per la gran quantitat d'aquest material que es troba al subsòl. Fins fa unes dècades hi havia un forn i una explotació de guix a Ivorra, també a la Vall del Llobregós, que va tancar el 1969 encara· que continua sent explotada per la cimentera Lafac de Castellfollit de Riubregós.

Paisatge de les guixeres a la zona de Talteüll - Biosca
Paisatge de les guixeres a la zona de Talteüll
Foto: Ramon Sunyer
Vista del poble de Biosca - Biosca
Vista del poble de Biosca
Foto: Ramon Sunyer


Font: segre.com Etiquetes: knauf explotació guix biosca vall del llobregós

Ho vols compartir?


dimarts, 21 de Maig de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos