Agricultura dilluns 27 juny 2011 Autor: editor

El Departament d'Agricultura estudia les possibles causes de l'espiga dreta de l'ordi


<< Tornar     

L'espiga dreta de l'ordi o també anomenada espiga buida és un fenomen que en els darrers anys s'ha detectat, amb més o menys incidència, en els camps de conreu d'ordi a tot Catalunya, però sobretot a les comarques de l'Urgell, la Segarra i l'Anoia.

Camp d'ordi a punt de sega Autor: Ramon Sunyer

L'any 2010 aquest sí­ndrome va provocar pèrdues importants a la Catalunya central. Han estat diversos els factors que s'han considerat com a possibles causes, sense que fins ara s'hagi determinat amb certesa una relació causa-efecte amb cap d'ells.
 
Recentment han aparegut diverses informacions de la Comunitat Foral de Navarra i del Govern d'Aragó, que relacionen l'espiga dreta amb la presència del nematode Anguina tritici. Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s'està fent un seguiment d'aquest fenomen per conèixer la seva naturalesa, sense descartar cap hipòtesi, i poder plantejar, en el seu cas, mecanismes de control.
 
El sector cerealista, tant des del punt de vista de la multiplicació de la llavor com de la producció de gra, és un sector econòmic estratègic clau a Catalunya. Per aquest motiu, es demana la implicació de tots els agents i la màxima prudència a l'espera d'informacions més concloents per a la presa de decisions. Mentrestant, i per precaució, es recomana: 


  • No utilitzar llavor procedent de les parcel·les afectades

  • Utilitzar llavor seleccionada

  • Realitzar rotació de cultius

  • En general, evitar tot allò que afavoreixi la dispersió dels nematodes (neteja de la maquinària emprada en la recol·lecció i manipulació del gra...)Font: Gencat   + info (enllaç extern)

Etiquetes: pagesos cereals plagues

Ho vols compartir?


diumenge 20 setembre 2020
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Les Merites a l'estiu
Les Merites a l'estiu
23 Fotos
Segar i batre
Segar i batre
105 Fotos

Traductor / Translator