Agricultura dissabte 27 febrer 2010 Autor: editor

Regants del Segarra-Garrigues tornen els rebuts pel pagament d'obres de la infraestructura


<< Tornar     

Una trentena de regants del sector 1 del canal Segarra-Garrigues, que afecta les localitats de Vilanova de l'Aguda i Oliola han retornat aquest dimecres a Regsega els rebuts per al pagament d'obres de la infraestructura.

Regadiu per aspersió
Regadiu per aspersió

Els regants asseguren que amb la situació de crisi actual no poden fer front a la factura de 3.100 euros per hectàrea que han de pagar per poder regar. En aquest sentit demanen que se'ls permeti pagar d'una manera esglaonada o per l'ús que en fan de l'aigua. Des de Regsega han dit que ja ofereixen possibilitats d'aplaçament i que si els regants no paguen se'ls tallarà l'aigua.

Els regants de a Noguera han arribat a la seu de Regsega, situada a Tàrrega, pels volts de les dotze del migdia. Tots ells portaven a les mans les factures i un manifest d'al·legacions per registrar a la seu que administra el canal Segarra-Garrigues. El president de la Col·lectivitat de Regants número 2, Vicent Esteve, ha remarcat que en l'època actual de crisi, no estan en condicions de pagar tot de cop el que els suposa la factura de 3.100 euros per hectàrea. En aquest sentit, ha assegurat que des de fa anys reclamen que el pagament del dret a l'aigua se'ls faci d'una manera esglaonada per anys o bé a través de l'ús de l'aigua que fan, tal com es fa amb el pagament, per exemple, de la llum.

Segons Vicent Esteve, president de la Col·lectivitat de Regants número 2, hi ha obres del canal que encara no estan acabades, com són camins o finques de particulars on l'adequació al reg encara no està a punt. En aquest sentit, ha alertat que fins hi tot hi ha propietaris de Vilanova de l'Aguda que tot i que ja ho tenen tot firmat, encara no els han acabat d'adequar la finca. D'altra banda, Esteve ha recordat que encara no saben quin serà el preu de l'aigua però que per contra tenen una carta de Regsega on s'indica que fins que no es conegui el preu de l'aigua no se'ls farà pagar.


Esteve ha assegurat que a Vilanova de l'Aguda hi ha propietaris que ja han regat amb aigua del Segarra-Garrigues, en concret de la xarxa secundària, que no han pagat els rebuts, però que continuen regant. Esteve però, ha matisat que entenen que els rebuts s'han de pagar però ha reiterat que la seva petició està encarada en què s'apliquin altres mesures de pagament com les que es fan a Navarra, on es paga "un tant cada any" i no tot de cop.

Per una altra banda, hi ha zones de les Garrigues on se'ls ha ajornat el pagament fins al maig o el juliol, però segons Esteve això tampoc és solució de res perquè els agradaria que tothom pogués regar i la forma de poder fer-ho és que hi hagin facilitats per poder pagar. Esteve ha alertat que ara hi haurà moltes finques que hauran de deixar passar l'aigua.

Finalment, els regants afectats, una seixantena en total, han considerat que en un moment o altre s'hauran d'asseure a parlar amb l'Administració i que cada banda s'escolti l'una amb l'altra. Esteve ha lamentat que fins ara només hagin rebut amenaces i ha demanat a l'Administració que posi solucions si no volen veure com una zona del Segarra-Garrigues no pot regar.Regsega tallarà l'aigua si els regants no paguen

El director General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Jordi Bertran, ha assegurat en nom de Regsega que s'han fet aplaçaments en tots els municipis que han tingut possibilitat de connectar-se, per tant, ha assenyalat que els regants poden pagar, amb un curt o mig termini, sense interessos, o amb un llarg termini amb petits interessos. Per Bertran això suposa que els regants ja tenen la possibilitat de fer un aplaçament.

En aquest sentit, Bertran ha interpretat que si aquest dimecres els regants tornen les factures no desitgen disposar de possibilitat de reg. "Si és així­", ha dit, "si diuen que no pagaran mai, hem de tallar l'aigua perquè ens estan manifestant que s'ho repensen i no volen regar".

canalització del Segarra-Garrigues -
canalització del Segarra-Garrigues


Font: ACN Etiquetes: agricultura regants segarra-garrigues

Lectures: 1237 Darrera: 17.09.2021

Ho vols compartir?


dissabte 18 setembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Les Merites a l'estiu
Les Merites a l'estiu
23 Fotos
Segar i batre
Segar i batre
105 Fotos

Traductor / Translator