opinió mitjans divendres, 20 de Abril de 2012 Autor: F. Sapena*

El gos, la Rahola i l'alcaldessa de Torà


<< Tornar     

Article de F. Sapena publicat al diari Segre

L'advocat F. Sapena
L'advocat F. Sapena

El salvatge episodi de la mort a trets d'un gos lligat que després va ser apallissat ha promogut diverses denúncies davant de la fiscalia de Lleida pel delicte de maltractament d'animals. L'episodi ha transcendit el pur àmbit local fins a ser notícia en l'exitós espai televisiu de Josep Cuní, en què Pilar Rahola va carregar amb força no només per la brutalitat de l'acció, sinó especialment perquè aquesta va ser perpetrada pel primer tinent d'alcalde del municipi en presència de la mateixa alcaldessa. La Rahola, a més d'assenyalar la responsabilitat de l'autor, va exigir a l'alcaldessa que dimitís per la seua inoperància.

Els ciutadans es pregunten: En què consisteix el maltractament d'animals domèstics? Què es castiga, en realitat, i quina és la pena?

És delicte maltractar amb acarnissament i injustificadament animals domèstics fins a causar-los la mort o provocarlos lesions que els produeixin un greu perjudici físic. Per a aquests supòsits, la pena és de presó de tres mesos a un any i inhabilitació especial d'un a tres anys per a l'exercici de professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals.

Davant d'això, un amic em va preguntar: "Estan exemptes de responsabilitat penal les autoritats que contemplen la comissió d'un delicte i no fan res per evitar-lo i fins i tot, posteriorment, ni tan sols el denuncien?"

El codi és meridianament clar: "L'autoritat o funcionari que, faltant a l'obligació del seu càrrec, deixés intencionalment de promoure la persecució dels delictes de què tingui notícia o dels seus responsables, incorrerà en la pena d'inhabilitació especial per al lloc de treball o càrrec públic per un temps de sis mesos a dos anys" (art. 408).

Els tribunals posen en relleu que el deure de denunciar quan s'és autoritat és peremptori i, doncs, no es considera complert si no es presenta la denúncia de forma immediata. Ho va fer així l'alcaldessa o encara no ho ha fet?

Si el que han publicat els mitjans coincideix amb la investigació de fiscalia, no tinguin cap dubte que els jutges aplicaran la llei i depuraran no només la responsabilitat de l'autor material dels fets, sinó també la de l'autoritat municipal que, presenciant la delictiva salvatjada, no l'hagués denunciat.

La mort despietada d'un animal ha revoltat l'opinió pública. Felicitem-nos perquè les lleis van preveure, fins i tot abans de l'aguda intuïció de la Rahola, que la conducta passiva de l'autoritat, en casos com el de Torà, no pot quedar impune.

* Advocat, professor honorari de Dret Penal de la Univeristat de LleidaFont: segre.com   + info (enllaç extern)

Etiquetes: maltractament animal denúncies opinió

Ho vols compartir?