versió per imprimir

El Parlament engega el tràmit per lectura única de la llei que permetria segregar Biosca i Torà de la Segarra

Noticia

<< Tornar   dijous, 9 de Febrer de 2023 Torà    Autor: ACN - editor És un tràmit molt inicial i només vol dir que la tramitació de la llei, quan es faci, serà per lectura única i, per tant, per una via més ràpida

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Obagues de Claret
Autor: Ramon Sunyer

Paisatge de Llanera
Autor: Ramon Sunyer

Obagues de Vallferosa
Autor: Ramon Sunyer

Poble de Cellers
Autor: Ramon Sunyer

vista de Torà
Autor: Ramon Sunyer

obagues de Lloberola
Autor: Ramon Sunyer

Vista de Biosca
Autor: Ramon Sunyer
El Parlament ha aprovat aquest dimecres, a proposta del PSC, el tràmit per lectura única de la llei que permetria segregar Biosca i Torà de la Segarra per unir aquests dos municipis al Solsonès. Ho ha fet amb els 114 vots a favor dels diputats del PSC, ERC, Junts, Ciutadans, En Comú Podem i el PPC. Vox s'ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra. Es tracta d'un pas molt inicial que permetrà que el tràmit sigui més ràpid però no hi podran haver compareixences de persones de les poblacions afectades.

Tot i això, els republicans ja han anunciat que presentaran una esmena perquè, abans d'aprovar-se la llei, es faci una consulta als veïns de Torà i Biosca perquè puguin decidir si volen o no fer el canvi de comarca.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la CUP, que hi ha votat en contra precisament perquè considera que cal fer una consulta als veïns. 'Tenim la impressió que s'ha optat per la via ràpida per enterrar definitivament la idea de referèndum que tanta urticària provoca al govern espanyol', subratlla la diputada cupaire Montserrat Vinyets.

Un procés de més de 10 anys

El conflicte va sorgir l'any 2010, amb el projecte de la llei de vegueries amb la qual ambdós municipis quedarien obligats a rebre tots els serveis públics del seu àmbit territorial, la vegueria de Lleida, quan el seu desig era formar part de la vegueria de la Catalunya Central, emparant-se en raons històriques, econòmiques i socials.

Aquell mateix any els ajuntaments de Torà i Biosca ja van aprovar per majoria absoluta i sense cap vot en contra el canvi d'adscripció comarcal. El Consell Comarcal del Solsonès també ho va fer. Finalment, la llei no es va arribar a aplicar i es va paralitzar el canvi de comarca. Tot i això, l'any 2014 els consistoris ho van reprendre enviant una sol·licitud al govern espanyol per sotmetre a consulta popular el canvi comarcal. El Consell de Ministres, però, ho va anul·lar al·legant que les competències recauen en el Parlament de Catalunya.

Així, Torà i Biosca es van dirigir al Parlament per demanar la creació d'una llei que incorporés els municipis a la comarca del Solsonès. L'avenç més destacat es va produir l'any 2019, quan els batlles dels dos municipis van ser convidats a una Comissió d'Afers Institucionals per explicar el seu cas. En aquella sessió tots els portaveus dels grups que van intervenir van estar d'acord en el fet que es treballaria per fer efectiva la voluntat dels dos pobles.
Adjunts:  Proposicio-parlament-canvi-adscripciof.pdf    Home page | Realització: cdnet