Polí­tica divendres, 6 de Juny de 2014 Autor: editor

Torà i Biosca apel·len a raons històriques i econòmiques per ser del Solsonès


<< Tornar     

A l'espera que el govern espanyol autoritzi una consulta vinculant

la zona nord del territori comparteix paisatge amb el Solsonès
la zona nord del territori comparteix paisatge amb el Solsonès Foto: Ramon Sunyer

La principal raó per la qual els alcaldes de Torà i Biosca creuen que és important pels municipis passar a pertànyer a la comarca del Solsonès és històrica i sentimental. Així ho ha explicat Mercè Valls, qui ha expressat que 'el municipi se sent més vinculat amb la comarca del Solsonès' i creu que 'geogràficament l'entorn ja ens recorda més a les característiques del Solsonès que no de la Segarra'. 'Nosaltres ens fem ressò d'un sentiment de pertinença de la ciutadania i, per això, volem donar l'oportunitat als ciutadans que manifestin a les urnes si efectivament això és un sentiment majoritari o no', ha afegit.

De la seva banda, l'alcalde de Biosca, Corneli Caubet, ha remarcat que el procés de segregar-se de la Segarra va iniciar-se per la voluntat dels veïns 'per raons històriques'. El batlle ha recordat que els veïns de Biosca realitzen molts dels tràmits a Solsona, com els relacionats amb el registre de la propietat, l'oficina de recaptació de contribucions o els jutjats. A més, ha dit, 'sanitàriament pertanyem a la Catalunya Central i no volem canviar d'àrea sanitària i el nostre bisbat és el de Solsona'.

A les raons històriques i sentimentals, però , també s'hi sumen les econòmiques. Si Torà i Biosca s'adhereixen al Solsonès passarien a formar part d'una comarca de muntanya i, a més, Torà es convertiria en el segon municipi més gran de la comarca -darrere de Solsona-. Valls ha explicat que el fet d'esdevenir una comarca de muntanya suposa tenir contribucions especials relacionades amb els camins rurals i forestals o ajuts a la pagesia. Amb tot, el batlle de Biosca ha alertat que 'hem de ser conscients que en aquests moments de diners no n'hi ha enlloc i, suposo, que al Solsonès tampoc'.

Amb tot, el camí encara no s'ha acabat, ja que el proper pas és que el Parlament aprovi el projecte i demani autorització al govern espanyol perquè els dos municipis puguin realitzar un referèndum vinculant. En aquest sentit, l'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, confia que 'el govern central ens autoritzi a fer la consulta, ja que compleix amb la Constitució i la normativa vigent'. Els alcaldes esperen que el seu pronunciament, ja sigui a favor o en contra de la celebració de la consulta, es faci abans de les properes eleccions municipals.Font: ACN Etiquetes: canvi comarca torà biosca solsonès segarra

Ho vols compartir?


dimarts, 28 de Maig de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos