Societat dilluns, 11 de Febrer de 2019 Autor: editor

El Parc de Bombers Voluntaris de Torà tancat per falta de mitjans


<< Tornar     

A la demarcació de Lleida, ho fan una quinzena dels 22 parcs de voluntaris existents

El Parc de Bombers Voluntaris de Torà tancat indefinidament per falta de mitjans
El Parc de Bombers Voluntaris de Torà tancat indefinidament per falta de mitjans Foto: Bombers Torà

Diferents caps de parcs de bombers voluntaris de la demarcació de Lleida han comunicat de manera oficial als seus respectius ajuntaments que no podran obrir les instal·lacions a partir de dimecres 30 de gener i per tant deixaran de prestar servei.

Des de fa una setmana, els bombers voluntaris ja no assumeixen sortides M1 que són aquelles derivades de plans de prevenció que activa el Govern i que no poden assumir els bombers professionals perquè també fan vaga.

Els bombers voluntaris al·leguen que la falta de personal i el deteriorament de les instal·lacions i el material els ha dut a aquesta situació de 'col·lapse' que els obliga a tancar. Entre els parcs que ja han comunicat aquesta decisió imminent als ajuntaments s’hi troben el d’Agramunt, Coll de Nargó, Borges Blanques, Seròs i Torà però es preveu que ho facin la pràctica totalitat dels 22 que hi ha la demarcació.

Un model mixt que funciona des dels anys 80


Els bombers voluntaris demanen que es replantegi l'actual sistema mixt de bombers voluntaris i professionals instaurat per la Generalitat fa més de 30 anys. En aquest model conviuen els dos perfils. Els voluntaris són veïns que fan altres feines però que tenen formació de bombers i que cobren per això. Donen suport en primera sortida quan es produeix una emergència, fet que implica que ha d'haver-hi efectius disponibles les 24 hores del dia.

A Catalunya hi ha un total de 150 parcs de bombers, la meitat professionals i la meitat voluntaris. A les comarques de l'Ebre i Girona, hi ha el doble de parcs professionals que de voluntaris. A Girona, per exemple, són 9 de voluntaris per 19 de professionals, amb l'excepció de la Cerdanya, on només n'hi ha de voluntaris. A la Catalunya central, a l'àrea Metropolitana i a Tarragona, n'hi ha igual d'uns que d'altres. I en canvi a Lleida hi ha 25 parcs de bombers voluntaris i només 9 de professionals.

Aquest model mixt està en qüestió, entre altres raons, perquè cada vegada hi ha menys gent disposada a fer de bomber voluntari.

Bombers Voluntaris de Torà, més de 30 anys de servei


El parc de Bombers Voluntaris de Torà, inaugurat pel conseller Joan Saura el setembre de 2010, compta, actualment amb una trentena de voluntaris. Agustí Coscollola, cap del parc, assenyala que els bombers voluntaris estan 'desmotivats', sobretot perquè no disposen d'una assegurança 'digna' i volen una mútua assistencial com el bombers funcionaris. Això suposa que si tenen un accident no tinguin la mateixa cobertura mèdica que els seus companys professionals tot i desenvolupar la mateixa feina. També pel fet que en el preu de les hores de sortida, de 7 euros, encara els apliquen una retenció tot i no tenir cap contracte amb l'administració. Unes reclamacions històriques a les quals tot i que el Govern es va comprometre a solucionar el 2015, a hores d'ara encara no s'ha fet res.

Bombers Voluntaris de Torà en una sortida l'agost del 2016 - Torà
Bombers Voluntaris de Torà en una sortida l'agost del 2016
Foto: Bombers Torà
El Parc de Bombers Voluntaris de Torà es va inaugurar el 2010 - Torà
El Parc de Bombers Voluntaris de Torà es va inaugurar el 2010
Foto: Bombers Torà


Etiquetes: parc bombers torà

Ho vols compartir?