Societat divendres, 24 de Setembre de 2010 Autor: editor

Joan Margarit fa una crida a la independència en el pregó de La Mercè


<< Tornar     

El poeta Joan Margarit ha plantejat que ha arribat l'hora de 'renunciar' a les relacions que s'han mantingut fins ara amb l'Estat espanyol des del Saló de Cent del consistori barceloní­ i davant l'estupefacció del batllet Hereu i d'alguns dels regidors, els representants del PP no han aplaudit el pregó.

El poeta Joan Margarit llegint el pregó de la Mercè
El poeta Joan Margarit llegint el pregó de la Mercè Foto: directe.cat

El poeta ha defensat la llengua catalana en el context d'una societat bilingüe i ha defensat un Estat propi que assumeixi aquest bilingüisme sense que això comporti una pèrdua dels lligams afectius que uneixen els catalans amb la resta de ciutadans de l'estat espanyol. Margarit ha demanat que els ciutadans puguin decidir, si ho volen, que Catalunya esdevingui un estat més a Europa com Holanda o Dinamarca.

Després el pregoner ha llegit un recull de poemes que han constituït un recorregut per la seva experiència vital i emocional en relació a indrets de Barcelona o situacions relacionades amb la capital.

Joan Margarit i Consarnau neix a Sanaüja, a la comarca de la Segarra, l'11 de maig del 1938, perquè els seus pares s'havien traslladat a casa de l'àvia paterna en plena Guerra Civil Espanyola. Actualment resideix a Sant Just Desvern, on té l'estudi d'arquitectura que comparteix amb Carles Buxadé, amic i soci, des del 1980. Des del 1968 és catedràtic, ara la jubilat, de càlcul d'estructures de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. El juny de 2008 fou guardonat amb el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva obra Casa de Misericòrdia i l'octubre del mateix any, per aquest mateix poemari, amb el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura del Govern d'Espanya.

La seva obra poètic està recollida en una vintena de llibres.

Enllaços


joan margarit obra poètica
El cantautor targarí­ Xavier Ribalta ha musicat alguns dels seus poemes, podeu escoltar-ne alguns aquí­

El poeta Joan Margarit - Barcelona
El poeta Joan Margarit
Foto: Wikimedia Commons


Font: diversos Etiquetes: Joan Margarit pregó mercè 2010 poeta independència catalunya

Ho vols compartir?