Joves Detinguts dilluns, 14 de Abril de 2003 Autor: Plataforma del Bages aturem la guerra

Comunicat de la Plataforma del Bages aturem la guerra


<< Tornar     

Aquest document conté el manifest de la Plataforma Bages Aturem la Guerra. Es tracta d'un document consensuat amb totes les organitzacions que configurem la plataforma i que, entre d'altres coses, es solidaritza amb els represaliats de Torà i, d'altra banda, exigeix compromisos concrets a l'Ajuntament de Manresa.

La invasió i la destrucció del poble iraquià per les forces imperialistes s'està consumant, no hem pogut aturar aquesta guerra, hem perdut la batalla per la pau.

Ara que un sentiment de milions de persones d'arreu del món s'ha expressat contra aquestes agressions ens hem de fer una pregunta: hem de continuar les movilitzacions encara que els mitjans oficials de comunicació ens diguin que s'ha acabat la guerra? Si, hem de continuar, perquè haurà acabat oficialment la guerra, però no les repressions al poble iraquià. Quin és el futur del poble iraquià?

Arreu trobem guerres i ví­ctimes; a palestina, al Congo, Llatinoamèrica i continuen segrestats centenars d'afganesos a Guantanamo, sotmesos a les més brutals formes de tortura. Per qué no hi ha inspectors de l'onu allà? No ens serveix aquesta justí­cia.
Estats units ha envaït i destruït l'Iraq. Per què el consell de seguretat de l'onu no actúa contra els estats units amb el mateix argument? No ens serveix aquest justí­cia.

Darrera d'aquestes injustí­cies hi ha un sistema, el sistema capitalista, que es basa en l'explotació de dones, homes, nens i dels recursos naturals. Una explotació controlada i dirigida per tot tipus de repressió. Hem vist la violència amb què han estat tractades les manifestacions pací­fiques a Madrid per part de la policia nacional, una actuació inhumana i desmesurada.

A Catalunya, sense anar més lluny, l'actuació dels mossos d'esquadra, en una altra lí­nia i en concordança amb el paper del govern de la generalitat, no deixen tampoc de ser un cos amb funcions repressives. Com la que ha tingut lloc a Torà, un poble de mil habitants on els mossos d'esquadra van ocupar literalment el poble, i de matinada, com cantava fa 30 anys la maria del mar bonet, van detenir tres joves i se'ls hi va aplicar la llei antiterrorista acabant un d'ells a l'UCI de l'hospital de Lleida.

Què volen aquesta gent que truquen de matinada? Potser el que volen és crear por. Com han denunciat alguns ajuntaments, i a manresa no és una excepció, van carregar contra la manifestació d'estudiants, han dificultat el treball a la plataforma, amb intimidacions personals i contra la llibertat d'expressió.

Malgrat tot, les crí­tiques a aquesta societat actual, són força generalitzades. í‰s per això que sorgeixen moviments ecologistes, antiracistes, contra l'especulació, moviments d'alliberament nacional i social, a favor del comerç just i contra la globalització neoliberal.

Si aquests moviments socials creixen, prenen responsabilitats i s'organitzen per discutir, enfrontar-se i renunciar a formar part d'aquest engranatge, són un perill pel sistema, un gran perill. Perquè ja hem pogut veure que hi ha una opinió col·lectiva, una sensibilitat que comença a dubtar d'un sistema polí­tic, econòmic i cultural que requereix el grau de barbaritats i genocidi que estem veient per monopolitzar el món i disposar de les seves riqueses, ja sigui a l'Iraq, a l'í€frica o a l'Amèrica Llatina.

í‰s per això que cal seguir lluitant pel consum responsable, evitant fomentar les grans multinacionals i les indústries relacionades amb l'armament. í‰s per això que hem de fer boicot preventiu a les empreses que recolzen i treuen profit d'aquestes guerres imperialistes.
Fins ara, la tàctica del poder dels governs, siguin del PP, PSOE o CIU, ha estat la mateixa que en altres estats: una repressió totalment desproporcionada i indiscriminada; com les detencions dels magrebins acusats de fabricar explosius a Girona o com la de Torà, justificades pel pretext del terrorisme. L'aplicació d€˜aquesta llei antiterrorista suposa 5 dies d'incomunicació pels detinguts, tortures fí­siques i psí­quiques, cada cop més sofisticades. Cal tenir clar, que el monopoli del terror està en mans dels governs, que són els que disposen de mitjans suficients per aplicar-lo. No és terrorisme bombardejar un paí­s?

Per això exigim, ara mateix, que a casa nostra, cessin les acusacions de terrorisme a qualsevol jove o gran per expressar les seves idees. També exigim que l'ajuntament de Manresa i els ajuntaments dels pobles de la comarca, es defineixin i s'afegeixin a la petició de llibertat immediata dels tres joves de Torà, així­ com l'exigència de les responsabilitats, tant per l'ocupació del poble, com per l'acusació i el tracte als detinguts.

La plataforma bages aturem la guerra creu que la repressió a l'Iraq continuarà sent cruel durant molt de temps, com ho continua essent a l'Afganistan o a Iugoslavia, encara que els mitjans de comunicació ja no en parlin, i a partir d'ara tots siguin ajuts humanitaris per a la reconstrucció del paí­s. Curiosa paradoxa després de la destrucció.

No hem fet cas de la propaganda oficial, de les mentides del sistema, i hem dit prou. Veïns i veïnes, joves i grans, hem sortit al carrer, i l'hem pres per afirmar la nostra presencia i la nostra llibertat. Hem denunciat la perversió i degradació d'una democràcia que permet que el govern de l'estat faci costat a l'imperialisme amb només un 9% de suport popular. Per això cal treballar per la consolidació d'aquelles formes de participació directa, com va ser la consulta contra la guerra: a Manresa, amb una participació de deu mil habitants, dels quals el 95% van afirmar estar en contra de la guerra.
President del govern espanyol, vostè que en el seu dia ja no va votar favorablement la constitució, al seu parer massa democràtica, és ara el màxim responsable de l'actual repressió, i el partit popular el principal culpable
d'allistar-nos vergonyosament a una guerra que no volí­em. Per això exigim amb fermesa la dimissió del govern espanyol.

Us animem a continuar exigint la retirada dels invasors a lIraq, el cessament de la repressió a casa nostra i el foment de cultura de pau basada en la llibertat, igualtat i justí­cia social.

Plataforma del Bages aturem la guerra
12 d'abril del 2003


Etiquetes: detinguts torà comunicats bages

Ho vols compartir?