Joves Detinguts dimecres 30 abril 2003 Autor: Endavant

L'ajuntament de Molins de Rei aprova per unanimitat una moció per la llibertat dels joves de Torà


<< Tornar     

El passat dimarts 29 d€šabril de 2003 l€šajuntament de Molins de Rei (Baix Llobregat) aprovà per unanimitat (IC-ENMR, ERC, PSOE, CiU) una moció a favor de la llibertat dels tres joves independentistes de Torà empresonats a Madrid per ordre del jutge Garzón.

La moció fou presentada pels grups d€šERC-AM i d€šIiE (coalició entre IC i Esquerra Nacionalista de Molins de Rei) després de ser negociada amb el comitè local d€šEndavant. El resultat de la votació fou de 17 vots a favor ( 7 d€šIiE, 2 d€šERC, 7 del PSOE, 1 de CiU), 0 abstencions i 0 en contra. Cap grup municipal va realitzar cap intervenció explicant el perquè del seu vot.

Després de la votació un membre d€šEndavant intervingué per valorar el resultat de la votació. Per una banda exposà la seva satisfacció per l€šaprovació de la moció ja que va argumentar que els fets de Torà són d€šextrema gravetat i que cal demanar insistentment la llibertat dels tres joves.

Per altra banda denuncià que el vot positiu dels grups municipals del PSOE i CiU responien a tàctiques electoralistes i no pas a conviccions pròpies ja que en altres ocasions els seus posicionaments han estat ben diferents. Per exemple recordà que fa 3 mesos votaren en contra d€šuna moció presentada per ERC, a instàncies d€šEndavant, en la qual es denunciava la repressió i la pràctica de tortura a les comissaries davant la qual els representants de CiU i PSOE van afirmar que això no passava i que la moció s€šallunyava de la realitat. Recordà també com el PSOE, i CiU en menor mesura, estan colaborant amb el PP activament en el camp de la repressió contra qualsevol moviment que qüestioni l€šactual marc jurí­dic i polí­tic i incomplint peticions del Comitè contra la Tortura de l€šONU com la d€šinstalar càmeres de ví­deo a les comissaries per enregistrar els interrogatoris per tal d€šerradicar la pràctica de la tortura.

Des d€šEndavant creiem que els grups municipals de PSC-PSOE i CiU van votar a favor perquè no quedés en evidència quin és el seu posicionament enfront a les tortures que pateixen els detinguts per motius polí­tics que és el de la complicitat i el silenci, cosa que no interessava a un mes vista de les eleccions municipals. Un fet que ho demostra es que cap alt càrrec del PSC-PSOE o de CiU ha denunciat l€šoperació policial ni les tortures malgrat el vot a contracor en el plenari de Molins de Rei.

Per tot això, des d€šEndavant seguirem denunciant la pràctica de la tortura al nostre paí­s tan abans i després de les eleccions i a tots els nivells ja que entenem que davant d€šaquest tema no valen posicions ambigües.

MOCIÓ al Ple de l€šAjuntament presentada pels grups municipals d€šERC-AM i d€šIiE.

Els grups municipals presenten al Ple la moció de suport al Manifest dels alcaldes de Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Pujalt, Molsosa i Calaf, en relació als joves Jordi Vilaseca Cantacorps, Jordi Torné Chimenos i Antoni Codina Agulló i als darrers aconteixements succeïts, la qual es transcriu a continuació.

"Els nostres municipis han viscut durant aquests últims dies tot un seguit de fets, que creiem cal explicar i denunciar davant l€šopinió pública:

La desaparició d€šun noi de Torà que va mobilitzar durant més de dotze hores veïns i bombers en una recerca infructuosa per les carreteres properes, fins que, gràcies a les gestions dels seus familiars, ens van assabentar que havia estat detingut per la policia.

L€šocupació des de fa mesos dels nostres municipis per forces policials que, en gran nombre, tant en cotxes sospitosament instal·lats durant hores en camins i carrers de les nostres poblacions, han alterat la quotidianitat dels nostres veïns.

El desplegament de les forces de policia, tant estatals com autonòmiques, durant el passat dia 2 d€šabril, amb uns efectius desproporcionats i alarmants per les nostres carreteres i carrers, habitualment tranquils i pací­fics com correspon a qualsevol població rural.

Per tot això els ajuntaments signants, sense entrar en la valoració ni els motius pels quals ha estat detingut aquest noi de Torà, manifestem:

La nostra queixa per la manera tan desproporcionada i alarmant com han actuat les forces policials.

La nostra preocupació per l€šalarma social i el temor que ha provocat en els nostres veïns l€šactuació de la força policial. La policia ha de vetllar per la nostra seguretat, no pas crear alarma, temor i desconcert entre la població a la qual ha de servir.

La nostra protesta per la sensació d€šinseguretat i manca de llibertat que ha provocat aquest desplegament desmesurat, a la vegada que denunciem també la manca total d€šinformació als responsables dels governs locals afectats.

Actuacions com aquesta desprestigien les institucions democràtiques i vulneren les llibertats individuals i col·lectives dels ciutadans.

Per tot plegat demanem:

Que part dels responsables d€šaquesta situació se€šns donin les explicacions i, si cal, les disculpes pertinents i que es prenguin les mesures perquè no es tornin a repetir actuacions policials com aquesta, que alterin de forma innecessària i gratuïta la vida dels ciutadans dels nostres municipis.

La Vall de Llobregós, 3 d€šabril de 2003"

D€šaltra banda, els grups municipals han tingut coneixement de la situació a la qual es troben els joves esmentats:

Jordi Vilaseca Cantacorps es troba en presó preventiva a Aranjuez (Madrid) després de ser hospitalitzat i incomunicat al centre psiquiàtric Santa Maria de Lleidaa conseqüència d'una taquicàrdia.

Jordi Torné Chimenos i Antoni Codina Agulló es troben en presó preventiva a Alcalá-Meco (Madrid).

Per això és evident la preocupació existent ja que l€šEstat espanyol surt anualment als informes d€šAmnistia Internacional i altres entitats com a estat on es practica la tortura.

Per tot el que ha estat explicitat, es proposa al Ple de l€šAjuntament que acordi:

Primer.- Manifestar la nostra solidaritat amb els joves Jordi Vilaseca Cantacorps, Jordi Torné Chimenos i Antoni Codina Agulló, veïns de la població de Torà, a Lleida, i a la seva familia.

Segon.- Adherir-nos al Manifest dels Alcaldes de Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Pujalt, Molsosa i Calaf, transcrit anteriorment.

Tercer.- Exigir a les administracions judicials implicades que es respecti la pressumpció d€šinocència als tres joves detinguts.

Quart.- Exigir a les administracions judicials implicades la llibertat dels tres joves detinguts, atesa la situació d€šinseguretat i manca de llibertat que ha provocat l€šaplicació de la llei antiterrorista als detinguts i el desplegament policial desmesurat portat a terme.

Cinquè.- Traslladar el present acord a la Delegació del Govern a Catalunya i als grups polí­tics del Parlament de Catalunya, així­ com també als alcaldes signants del Manifest i als tres joves empresonats.

Molins de Rei, 30 d€šabril de 2003


Etiquetes: detinguts torà mocions suport ajuntaments molins de rei

Lectures: 461 Darrera: 15.09.2021

Ho vols compartir?


dilluns 27 setembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)

Informacions Destacades

1 Ajuntaments que han subscrit mocions de suport
2 Moció de suport per als ajuntaments
3 Col·laboracions econòmiques
4 Objectius
10 més llegides

Butlletins

Butlletí­ num 6
Butlletí­ num 5
Butlletí­ num 4
Butlletí­ num 3
Butlletí­ num 2
Butlletí­ num 1
Són en format PDF. S'obren en una nova finestra

Àlbums destacats

Arribada al poble
Arribada al poble
10 Fotos
Cims solidaris
Cims solidaris
14 Fotos
Actes Plataforma contra la guerra
Actes Plataforma contra la guerra
12 Fotos

Traductor / Translator