Joves Detinguts dilluns, 5 de Maig de 2003 Autor: CGT de Catalunya

Manifest de la CGT de Catalunya arran dels fets de Torà


<< Tornar     

Davant l'aplicació de la llei antiterrorista a tres joves d'entre 19 i 20 anys de la localitat de Torà (Lleida) per ordre del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, als qui atribueix danys a caixers automàtics i un repetidor de retevisión, i davant el seguit d'irregularitats i despropòsits que s'han anat succeint des de la seva detenció, la CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL DE CATALUNYA volem manifestar:

- La legislació antiterrorista serveix, un cop més, per donar cobertura legal al segrest de les persones detingudes, a la no comunicació a les famí­lies, a l'aïllament de la persona detinguda durant cinc dies i a l'obtenció de declaracions i autoinculpacions mitjançant tortura; pràctiques totes elles denunciades per Amnistia Internacional i altres organismes internacionals contra la tortura. En el cas de Torà, el primer dels detinguts va ser obligat a citar els noms dels seus dos companys d'entre una llista que li fou exhibida, no sense ser-li aplicada tortura que el conduí­ a l'UVI de l'hospital Santa Maria de Lleida.

- A banda d'aquestes actuacions emparades en la llei antiterrorista, en trobem d'altres, com la dispersió de les persones preses lluny del seu lloc de residència -castigant així­ la persona presa i la seva famí­lia- que són obertament il·legals i contràries a la legislació penitenciària. La dispersió, doncs, posa de manifest la supeditació dels poders legislatiu i judicial per sota de l'executiu, que té les mans lliures per aplicar mesures coercitives inclús quan contradiuen la legislació de l'Estat. Els nois de Torà es troben en aquest moment en tres presons diferents de Madrid, un d'ells al mòdul d'infermeria.

- Mentre el legislatiu ha creat una llei d'excepció i l'executiu aplica mesures també excepcionals, el judicial compta per la seva part amb un tribunal d'ordre: l'Audiència Nacional, hereva del tribunal franquista i que sostreu de nou la competència als Jutjats ordinaris per ordre del malauradament famós Jutge d'Instrucció Baltasar Garzón. Garzón, que no dubta en fer empresonar joves com els de Torà i al mateix temps fer xerrades sobre els drets humans a Mèxic o participar en les mobilitzacions contra la guerra d'Iraq, ha estat denunciat públicament per diversos Col·legis d'Advocats/des €“com el de Lleida i Barcelona- per la seva extralimitació de funcions, prendre l'impuls acusatori reservat al ministeri fiscal, el seu paper actiu i bel·ligerant en funció d'inquietuds personals i la invasió de competències d'altres òrgans jurisdiccionals. En el cas dels nois de Torà, els advocats/des titllen l'acció de Garzón d'iniciativa presa contra tota lògica jurí­dica, per la incorrecció jurí­dica que significa l'ampliació del concepte de terrorisme fins a aplicar-lo als ara empresonats, per uns comportaments que en cas de resultar provats, serien constitutius com a màxim d'un delicte de danys.

- De nou es justifica allò injustificable en base a la participació dels joves de Torà en moviments socials, en concret independentistes, antiglobalització i d'oposició a la guerra d'Iraq. Tot plegat suposa una nova batzegada a tots els col·lectius, partits, sindicats i associacions en general que expressem la nostra insubmissió a un ordre internacional injust. La CGT hem conegut la criminalització viscuda en pròpia pell per la nostra companya de Terrassa, Laura Riera, que segueix empresonada a Madrid en espera de judici. En tots els casos en que s'ha aplicat la llei antiterrorista a Catalunya no s'ha perdut ocasió en extendre el qualificatiu de terrorista de les persones detingudes als moviments socials on participen. Ara més que mai cal que els moviments socials, partits, associacions i sindicats no cedim al xantatge dels mass media, a l'amenaça de l'Estat o al perill de fer-se una mala imatge.

- Fem una crida a tots els col·lectius socials a moure'ns des de cada un dels nostres àmbits, com venim fent la CGT allà on tenim poder de negociar convenis col·lectius, introduïnt clàusules de reserva del lloc de treball pels treballadors/es detingudes o empresonades. Però alhora i sobretot a moure'ns des de la unitat de l'esquerra per fer front a la cacera de bruixes, per aturar les violacions dels drets humans comeses a i per l'Estat espanyol, per solidaritzar-se amb les ví­ctimes de la violència d'Estat i per mobilitzar de nou la societat civil que tan recentment ha clamat en favor de la pau i la justí­cia.

Per tot això, la CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL DE CATALUNYA exigim:

- LLIBERTAT IMMEDIATA PELS JOVES DE TORÀ
- DEROGACIÓ DE LA LLEI ANTITERRORISTA. PROU TORTURES.
- DESAPARICIÓ DE L'AUDIÈNCIA NACIONAL. PROU DISPERSIÓ.
- NO A LA CRIMINALITZACIÓ DELS MOVIMENTS SOCIALS


Barcelona, 22 d'abril de 2003.

Etiquetes: detinguts torà comunicats cgt

Ho vols compartir?