Els Nuclis dissabte, 18 de Juny de 2011

Sant Serni


<< Tornar     

A uns 7 km de Torà. Tot i constituir un tipus de poblament disseminat en masos, existeix un petit nucli agrupat entorn l'església.

vista de sant serni
vista de sant serni Foto: Ramon Sunyer

Habitants: 20 (cens 2019)
Altitud: 600 m
Situació: A l'W del poble de Llanera i a l'esquerra de la riera que porta el mateix nom. Dista uns 7 km de Torà.
Com arribar-hi: Agafar la carretera en direcció Solsona. A uns 2 km, desviament a la dreta, en direcció Ardèvol. Al cap d'uns 4 km trobarem el trencall, a l'esquerra, per pista de terra.
Festa Major: Setembre, diumenge sobre Mare de Déu.

Generalitats


Tot i constituir un tipus de poblament disseminat en masos, existeix un petit nucli agrupat entorn l'església format per cal Gou ( presenta un portal adovellat de notables dimensions), cal Pla, Cal Mas ( que havia estat la seu de la casa del comú de l'antic municipi de Llanera), cal Pastoret i cal Delfí­.

A la part nord es troben diferents masos: les Viles, mas Miralles ( finestral geminat amb dos arquets de mig punt esculpits en la part inferior d'un carreu), cal Miqueló, cal Petitó i Vendrells.

Poc abans del poble, es troba el pou dels Horts. S'hi accedeix baixant 16 graons i és obrat a base de carreus força considerables, ben tallats i picats, i disposata a filades.

Turisme


Podeu menjar al restaurant de cal Gou i si voleu fer-hi estades hi ha les Cases Rurals de cal Mas i cal Deufí­ ( trobareu les urls al lateral enllaços destacats)

Història


L'església, dita de santa Maria i sant Sadurní­, ja és documentada a l'any 805, en la donació feta pel Bisbe Leidrad de Lió al monestir de Serni de Tavèrnoles. Inicialment fou una cel·la monàstica que va construir el monjo Sidoni.

De la primitiva construcció romànica, d'una sola nau, només se'n conserva la paret del primitiu frontis i una part del mur nord-est. L'actual edifici és fruit d'una reforma i ampliació, realitzada cap el 1764, consistent el l'obertura de quatre capelles laterals, la construcció del cor i la volta de canó amb llunetes. Com a elements destacables, la reixa de ferro forjat que tanca una de les capelles laterals, els travessers de ferro forjat de la porta d'entrada i uns estela discoïdal encastada en un mur lateral. Davant la façana, en el fossar, s'observa un petit altar per beneïr el terme.

Vestigis arqueològiques


Dins el terme es conserven restes d'estructures i materials arqueològics d'època altmedieval. El més representatiu és l'indret conegut com el Collet Alt de cal Galzeran amb les restes d'un habitatge, una tomba isolada de banyera i una necropoli de roca.

Etimologia


El nom Serni, molt habitual al Pirineu, representa una variant de Sadurní­ i és originat per un trasllat, ja sigui directe d'altres noms de poble o bé per l'advocació al sant.

vista de sant serni - Sant Serni
vista de sant serni
Foto: Ramon Sunyer
Església de Santa Maria - Sant Serni
Església de Santa Maria
Foto: Ramon Sunyer
Església de Santa Maria - Sant Serni
Església de Santa Maria
Foto: Ramon Sunyer
Miralles - Sant Serni
Miralles
Foto: Ramon Sunyer
Cal Mas - Sant Serni
Cal Mas
Foto: Ramon Sunyer
Cal Pla - Sant Serni
Cal Pla
Foto: Ramon Sunyer
Cal Gou - Sant Serni
Cal Gou
Foto: Ramon Sunyer
vista de sant serni - Sant Serni
vista de sant serni
Foto: ramon sunyer
església de sant serni - Sant Serni
església de sant serni
Foto: ramon sunyer
Vols veure més fotos?


Etiquetes: sant serni romànic turisme torà

Ho vols compartir?


dissabte, 20 de Juliol de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)

Informacions Destacades

1 Cellers
2 Sant Serni
3 Llanera
4 Fontanet
5 Vallferosa
6 L'Aguda
7 Puigredon
8 Claret
10 més llegides

Plànols

Plànol urbà
Plànol nuclis i masies
Són en format PDF i qualitat per imprimir. Us descarregarà l'arxiu a l'escriptori

Àlbums destacats

Puig-redón
Puig-redón
9 Fotos
Cellers
Cellers
104 Fotos
Sant Serni
Sant Serni
99 Fotos