Els Nuclis
dissabte 18 juny 2011

Sant Serni


<< Tornar      versio per imprimir     enviar a un amic      << anterior || següent >>
A uns 7 km de Torà. Tot i constituir un tipus de poblament disseminat en masos, existeix un petit nucli agrupat entorn l'església.
 
vista general de sant serni Autor: editor

Cliqueu a les imatges per ampliar-les vista de sant serni -
vista de sant serni
Autor: ramon sunyer
església de sant serni -
església de sant serni
Autor: ramon sunyer
Mas Miralles -
Mas Miralles
Autor: Ramon Sunyer
Torre de Vallferosa des de sant Serni -
Torre de Vallferosa des de sant Serni
Autor: Ramon Sunyer
Vols veure més fotos?
Habitants: 33 [cens 2003]
Altitud: 600 m
Situació: A l'W del poble de Llanera i a l'esquerra de la riera que porta el mateix nom. Dista uns 7 km de Torà.
Com arribar-hi: Agafar la carretera en direcció Solsona. A uns 2 km, desviament a la dreta, en direcció Ardèvol. Al cap d'uns 4 km trobarem el trencall, a l'esquerra, per pista de terra.
Festa Major: Setembre, diumenge sobre Mare de Déu.
Generalitats

Tot i constituir un tipus de poblament disseminat en masos, existeix un petit nucli agrupat entorn l'església format per cal Gou ( presenta un portal adovellat de notables dimensions), cal Pla, Cal Mas ( que havia estat la seu de la casa del comú de l'antic municipi de Llanera), cal Pastoret i cal Delfí­.

A la part nord es troben diferents masos: les Viles, mas Miralles ( finestral geminat amb dos arquets de mig punt esculpits en la part inferior d'un carreu), cal Miqueló, cal Petitó i Vendrells.

Poc abans del poble, es troba el pou dels Horts. S'hi accedeix baixant 16 graons i és obrat a base de carreus força considerables, ben tallats i picats, i disposata a filades.
Turisme

Podeu menjar al restaurant de cal Gou i si voleu fer-hi estades hi ha les Cases Rurals de cal Mas i cal Deufí­ ( trobareu les urls al lateral enllaços destacats)
Història

L'església, dita de santa Maria i sant Sadurní­, ja és documentada a l'any 805, en la donació feta pel Bisbe Leidrad de Lió al monestir de Serni de Tavèrnoles. Inicialment fou una cel·la monàstica que va construir el monjo Sidoni.

De la primitiva construcció romànica, d'una sola nau, només se'n conserva la paret del primitiu frontis i una part del mur nord-est. L'actual edifici és fruit d'una reforma i ampliació, realitzada cap el 1764, consistent el l'obertura de quatre capelles laterals, la construcció del cor i la volta de canó amb llunetes. Com a elements destacables, la reixa de ferro forjat que tanca una de les capelles laterals, els travessers de ferro forjat de la porta d'entrada i uns estela discoïdal encastada en un mur lateral. Davant la façana, en el fossar, s'observa un petit altar per beneïr el terme.
Vestigis arqueològiques

Dins el terme es conserven restes d'estructures i materials arqueològics d'època altmedieval. El més representatiu és l'indret conegut com el Collet Alt de cal Galzeran amb les restes d'un habitatge, una tomba isolada de banyera i una necropoli de roca.
Etimologia

El nom Serni, molt habitual al Pirineu, representa una variant de Sadurní­ i és originat per un trasllat, ja sigui directe d'altres noms de poble o bé per l'advocació al sant.


Etiquetes: sant serni , romànic , turisme , torà

Lectures: 4305 Darrera: 18.02.2018

Ho vols compartir?

dimarts 20 febrer 2018Torà
Actes de la setmana
fins dilluns 26 febrer 2018
Guissona
Exposició 'Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya'
fins diumenge 29 abril 2018
Concabella (Els plans de Sió)
Exposició d'escultura 'Retalls de Vida'
Vols afegir un acte ?

veure calendari
subscriure's a rss subscripció a rss de l'agenda
Traductor / Translator