Cultura dimarts 31 desembre 2013 Autor: editor

Has vist l'Home dels Nassos?


<< Tornar     

No t'entretinguis que només se'l pot veure avui, el trenta-u de desembre. Però només s'atansa a la canalla, dels grans en fuig.

L'home dels nassos de Reus
L'home dels nassos de Reus

Avui, dia de Sant Silvestre, el darrer dia de l'any, des de bon matí­ i durant tota la jornada, corre pel carrer l'home dels nassos: 'un home que té tants nassos com dies té l'any'. Tot i que és força esquerp, no parla i sempre va amb pressa, acostuma a donar caramels a la quitxalla. Surt a buscar-lo!!.

Segons Joan Amades, l'home dels nassos sembla ser una degeneració d'un personatge mí­tic que simbolitzava l'any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l'acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure'l a les canonades de l'aigua i així­ ho feien saber a les criatures.

Diuen que Home dels Nassos viu a la soca de l'arbre dels nassos i que l'últim dia de l'any es vesteix amb fulles de dotze arbres diferents i de quatre colors i es dirigeix cap a Catalunya. Hi ha qui diu que aquest arbre es troba ben amagat entre el Pirineu i la Plana del Rosselló.

L'Home dels Nassos no té massa predicament a través de cançons ni gravats, és un ressistent cultural.Però així­ i tot, encara hi ha alguna cançó que el recorda com aquesta dels tortosins Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que canten una taina cocentàinica bonica de veritat i treuen a passejar aquest fantàstic personatge.Etiquetes: tradicions popular home dels nassos Torà segarra catalunya

Lectures: 1301 Darrera: 14.09.2021

Vídeos

Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries - Toc de festa

Ho vols compartir?


dijous 23 setembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator