Cultura dissabte, 4 de Juny de 2016 Autor: editor

Centenari de l'excavació al dolmen de Llanera


<< Tornar     

Els treballs es van dur a terme els mesos de juny i juliol de 1916

Dolmen de llanera
Dolmen de llanera Foto: Xavier Sunyer

El 20 de gener de 1916, el bisbe de Solsona va demanar una subvenció a la Junta Superior de Excavaciones y Antigüedades per excavar el dolmen de Llanera. La Junta li va concedir 1.000 ptes. i el bisbe va encarregar al director del Museu Diocesà de Solsona, mossèn Joan Serra Vilaró l'excavació del dolmen.

Un any després, el 10 de febrer de 1917, Serra Vilaró presentava la memòria de l'excavació, sense indicar quan s'havia dut a terme. Més tard, el 1927, a la seva obra Civilització Megalítica a Catalunya, Serra Vilaró, en donar la orientació del dolmen, deia que l'havia pres el juny de 1916.

L'1 de juliol de 1916, el diari 'El Pla de Bages', de Manresa, a la pàgina 3, publicava la notícia on s'informava que s'estaven fent excavacions al dolmen de Llanera. Així que tot plegat ens indica que els treballs es van dur a terme els mesos de juny i juliol de 1916.

Polèmica entre Llobera i Torà


La desavinença va sorgir arran de l'actualització dels límits municipals que s'efectuà el 2008 en què es posà en qüestió entre els ajuntaments de Torà (Segarra) i el de Llobera (Solsonès). L'any 2009 l'ajuntament de Llobera va modificar la senyalètica del monument per la de 'Dolmen de Llobera'. Posteriorment, el 2012, La direcció general de Turisme va retirar la senyalització errònia i la substituí pel nom de sempre 'Dolmen de Llanera'

Dolmen de llanera - Llanera
Dolmen de llanera
Foto: Ramon Sunyer
Notícia publicada l'1 de juliol de 1916, al diari El Pla de Bages, de Manresa, - Llanera
Notícia publicada l'1 de juliol de 1916, al diari El Pla de Bages, de Manresa,
Foto: El Pla de Bages


Font: Arcis   + info (enllaç extern)

Etiquetes: dolmen llanera serra vilaró

Ho vols compartir?