Cultura dissabte 7 desembre 2019 Autor: AjTora

Finalitzen les obres d'arranjament de la teulada de Sant Martí de Llanera


<< Tornar     

La coberta estava molt malmesa i suposava un perill per a l'estructura de l'edifici

Finalitzen les obres d'arranjament de la teulada de Sant Martí de Llanera
Finalitzen les obres d'arranjament de la teulada de Sant Martí de Llanera Autor: AjTora

L’ajuntament de Torà, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la Generalitat i el bisbat, ha arranjat la teulada de l’església gòtica de Sant Martí del nucli agregat de Llanera. L’actuació realitzada en el conjunt de la coberta permet recuperar-ne l’estanqueïtat per tal d'aturar el procés de degradació estructural de l’església en el seu conjunt.

La restauració s'ha realitzat amb materials i tècniques tradicionals, mimetitzant la nova estructura amb l’existent, però incorporant les mesures d’estanqueïtat suficients per evitar les filtracions habituals del sistema actual. L’única transformació respecte la situació anterior ha estat la substitució de la llata, vista actualment des de la cara inferior, per un tauler continuu que fa de suport de les teules i d’acabat interior i permet, alhora, garantir una millora de l’estanqueïtat a llarg termini. Aquesta incorporació, si bé altera la situació actual, a banda de millorar les condicions d’estanqueïtat evidencia i remarca els límits de l’actuació existent, de manera que aquesta esdevé plenament identificable i reversible en cas d’una futura intervenció.

En la coberta central també s'han substituït algunes bigues malmeses i s'han revisat els paraments verticals que la sustenten i s'ha col·locat un nou dintell a l’obertura de la façana nord, que l’havia perdut, per tal de donar continuïtat a la transmissió d’esforços de la coberta. També s’ha aprofitat per netejar l’interior de l’espai sotacoberta.

En la coberta lateral, s'ha reforçat la trobada amb el parament vertical de la nau central amb una banda de làmina impermeable de butil.

L’import de les obres ha estat sufragat per l’Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de LLeida, 11.926,23€, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8.000,00€, el Bisbat de Solsona, 4.160,31€, i l’Ajuntament de Torà també amb 4.160,31€.

Sant Martí de Llanera


L'església de Sant Martí de Llanera és d'estil gòtic modern i es va construir entre els segles segle XVI-XVII. Està orientada d’oest a nord-est i disposa als peus d’una portalada pròpia del renaixement tardà, de llinda plana, ornamentació clàssica coronada per una fornícula. Sobre seu hi ha la rosassa que dona llum al cor i a la nau.

La nau està formada per tres trams de voltes que finalitzen en un absis heptagonal del qual exteriorment hi sobresurt el campanar de l’església. És una distribució molt poc usual, ja que la major part dels campanars es concentren al lateral i als peus dels edificis eclesiàstics. Totes les parets són de pedra picada de molt bona factura i realitzats amb blocs bens escairats que denoten la qualitat del treball realitzat.

A l'interior, la volta de l'absis està formada per set plafons i vuit nervis que surten de la clau de volta. Els altres trams de la volta són sostinguts per arcs encreuats en les claus i els capitells gòtics adossats al mur. A les claus hi ha representades les imatges de Sant Martí partint la capa amb el captaire damunt d’un cavall; l’Anunciació de l’Arcàngel Gabriel a Maria; la Mare de Déu del Roser i Sant Isidre. Al tram final de la nau s’alça el cor que és de la mateixa època que la construcció de l’edifici. Aquests es sustenta damunt una clau de volta amb la representació de les quatre barres.

Hi ha tres capelles laterals a banda i banda de la nau. Les de l’esquerra corresponen al mateix moment que la construcció del temple i les de l’esquerra a una ampliació que fou realitzada l’any 1600 tal com resa a la llinda de la sagristia amb la inscripció A MDC.

En aquestes capelles laterals originàries és on es conserven restes de pintures murals barroques, la primera de les quals fa referència a la representació de la Passió.

De l’església de Sant Martí se’n conserven dos retaules: el major (1651) va ser traslladat a l’església de Peracamps, al municipi veí de Llobera i la resta es troba al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Finalitzen les obres d'arranjament de la teulada de Sant Martí de Llanera - Llanera
Finalitzen les obres d'arranjament de la teulada de Sant Martí de Llanera
Autor: AjTora
Detall de la coberta de la nau lateral - Llanera
Detall de la coberta de la nau lateral
Autor: AjTora
Detall de la sotacoberta de la nau central - Llanera
Detall de la sotacoberta de la nau central
Autor: AjTora
Detall de la coberta de la nau central - Llanera
Detall de la coberta de la nau central
Autor: AjTora
Església de sant Martí - Llanera
Església de sant Martí
Autor: Ramon Sunyer
Interior de l'església - Llanera
Interior de l'església
Autor: Ramon Sunyer
Interior de l'església - Llanera
Interior de l'església
Autor: Ramon Sunyer
botó rematant els creuers dels arcs - Llanera
botó rematant els creuers dels arcs
Autor: Ramon Sunyer


Etiquetes: obres església sant martí llanera

Lectures: 91 Darrera: 16.09.2021
Compartit per tora.cat

Ho vols compartir?


divendres 24 setembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Exposicions Festa Major Torà 2018
Exposicions Festa Major Torà 2018
65 Fotos
Festa del Brut i la Bruta 2016
Festa del Brut i la Bruta 2016
65 Fotos
Museu fusteria cal Ventureta
Museu fusteria cal Ventureta
15 Fotos

Traductor / Translator