Economia divendres, 29 de Juliol de 2011 Autor: editor

El Govern millora les ajudes del programa 'Viure al poble'


<< Tornar     

Enguany poden optar a la subvenció municipis de fins a 3.000 habitants i el Govern avançarà una part dels diners als ajuntaments

municipis com Torà poden acollir-se al programa Viure al poble
municipis com Torà poden acollir-se al programa Viure al poble Foto: ramon sunyer

La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, ha anunciat aquest divendres a Lleida que enguany la Generalitat triplicarà les ajudes que es destinen a municipis petits a través del programa 'Viure al Poble'. Aquest 2011 hi poden optar municipis de fins a 3.000 habitats, és a dir, el 71% de les poblacions catalanes. Fins ara només hi podien optar els municipis de menys de 2.000 habitants, que suposen el 60% del total. La inversió total pel 2011, entre Govern i Fons Europeus de Desenvolupament Rural (Feder), és de 14 milions d'euros. Els projectes acceptats rebran una ajuda d'entre 390.000 i 780.000 euros, dels quals se'ls subvencionarà el 65%.

La iniciativa Viure al Poble Més té com a objectiu afavorir la instal€¢lació i desenvolupament de l'activitat econòmica o d'iniciatives emprenedores que permetin dinamitzar els municipis catalans amb menys habitants. Una de les novetats d'aquesta nova convocatòria és que el programa s'amplia als municipis de fins a 3.000 habitants.

El programa s'adreça a municipis que requereixen 'd'atenció especial€ a causa dels 'problemes demogràfics, econòmics i socials' per culpa de la falta 'd'activitat econòmica i la degradació urbana, dificultats d'accés a les infraestructures, abandonament o despoblament, o manca d'oportunitats laborals'.

La intenció és 'contrarestar els problemes que presenten els municipis més petits' ja que, destaquen des del departament de Governació, 'promoure estratègies adients pel desenvolupament de les zones rurals afavoreix la igualtat d'oportunitats, la cohesió social i la vertebració territorial'. La iniciativa té tres lí­nies d'actuació. Una és per a projectes per la regeneració urbana i rural, una altra per a la valorització, protecció i conservació del patrimoni cultural i la tercera consisteix en ajuts per millorar els serveis turí­stics.

Per aconseguir ajuda d'aquest programa, els ajuntaments han de presentar projectes amb una despesa mí­nima de 600.000 euros i màxima d'1,2 milions d'euros. A diferència de les últimes convocatòries, que es cofinançava fins al 55%, ara aquest percentatge pujarà fins al 65% de la despesa subvencionable. En total el programa Viure al Poble Més suposarà una inversió global de 14 milions d'euros. La primera convocatòria d'ajuts té un pressupost de 9,1 milions d'euros dels quals 7 milions provenen dels Fons Europeus pel Desenvolupament Regional (FEDER) i la resta els hi posa el departament de Governació. Aquest 15% dels ajuts és el que la Generalitat preveu pagar amb caràcter de bestreta.

Joana Ortega consellera de Governació i Relacions Instutucionals -
Joana Ortega consellera de Governació i Relacions Instutucionals


Etiquetes: projectes desenvolupament feder viure al poble

Ho vols compartir?