Medi ambient dimecres 2 març 2011 Autor: editor

Suspès el nou mapa de parcs eòlics


<< Tornar     

El Tribunal Superior de Justí­cia de Catalunya ha suspès l'aplicació del mapa d'instal·lació de parcs eòlics a Catalunya aprovat pel tripartit per no haver tramitat l'avaluació ambiental.

Parc eòlic de Rubió
Parc eòlic de Rubió Foto: ADEMAN

El Tribunal Superior de Justí­cia de Catalunya (TSJC) ha suspès l'aplicació del mapa d'instal·lació de parcs eòlics a Catalunya aprovat pel tripartit. El mes de juny, l'anterior Govern va donar llum verda a l'establiment de set Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) arreu del paí­s, on es delimitaven els terrenys per a la instal·lació de molins. Les entitats naturalistes Salvem l'Empordà i l'Associació Respectem l'Albera (ARA) van presentar un contenciós administratiu contra el procés. Les entitats sostenien que, a l'hora d'establir el mapa, la Generalitat s'havia saltat el tràmit de l'avaluació ambiental, que no s'havia tingut en compte l'opinió de la ciutadania i que la ZDP de la comarca tocava espais d'elevat interès natural i posava en entredit l'hàbitat d'algunes espècies.

Ara, el TSJC ha dictat una interlocutòria on resol deixar en suspens tot el desenvolupament del mapa eòlic a Catalunya. Com explica l'advocat de les entitats, Benet Salellas, l'escrit judicial fonamenta aquesta decisió en 'l'evidència d'un error per part de la Generalitat, que és no haver tramitat l'avaluació ambiental'.

€¨€¨Tot i que l'afer judicial va començar per desavinences amb la ZDP de l'Alt Empordà, la decisió del TSJC afecta totes les zones eòliques del paí­s. 'Se suspèn de forma genèrica tot el que s'ha fet des de l'aprovació de l'acord, perquè tota la planificació del mapa eòlic es va fer sense aquest tràmit administratiu', explica Benet Salellas.

€¨€¨La suspensió dictada pel TSJC és cautelar, en espera que el tribunal emeti una sentència definitiva sobre el cas. En aquesta, a més de determinar l'aspecte de l'avaluació ambiental, el TSJC també haurà de decidir sobre les altres parts del contenciós (és a dir, si per dibuixar el mapa eòlic es va tenir en compte la ciutadania, o si la ZDP de l'Alt Empordà afecta zones d'impacte ecològic).€¨

L'adjudicació, també aturada€¨€¨

La decisió de suspendre tota l'execució de l'acord de Govern que tirava endavant el mapa eòlic afecta -a parer de Salellas- tots els passos que s'han portat a terme fins ara. 'Aquest va ser el pas previ per a la concedir la construcció de parcs a diferents empreses licitadores; per tant, entenc que suposa la suspensió de la totalitat de la polí­tica eòlica que es volia fer', conclou Benet Salellas.

€¨€¨De fet, el mes d'octubre, el Departament d'Economia i Finances del tripartit -de qui penjava Energia- va adjudicar els 769 MW que es van treure a concurs per desenvolupar parcs eòlics a les set ZDP, i que suposaven una inversió de 1.200 MEUR.

€¨€¨Gas Natural Renovables-Alstom Wind va obtenir la concessió a l'Alt Empordà, la Segarra, la Conca de Barberà i la Terra Alta; Fersa Energies Renovables S.A.-Aventalia Energies Renovables S.L. va rebre l'adjudicació dels parcs de l'Alt Penedès, l'Alt Camp, la Ribera d'Ebre i el Baix Camp. Al Segrià i a la Ribera d'Ebre, els parcs es van adjudicar a Comsa Emte Energies Renovables S.L. i GERR Grup Energètic XXI; i finalment, a l'Anoia i a la Segarra, el concurs el va guanyar l'empresa FCC Energia Catalunya.Font: ACN Etiquetes: economia suspensió parcs eòlics catalunya

Lectures: 982 Darrera: 13.05.2022

Ho vols compartir?


dijous 19 maig 2022
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

El Llanera
El Llanera
119 Fotos
Flora i fauna
Flora i fauna
86 Fotos

Traductor / Translator