Polí­tica divendres, 20 de Maig de 2011 Autor: editor

I de sobte la revolta 2.0


<< Tornar     

el fenòmen 'democràcia real' pren força arreu del paí­s tot i la impassibilitat inicial dels mitjans de comunicació

Concentració a Madrid
Concentració a Madrid

Els joves van sorprendre a polí­tics i mitjans de comunicació amb les convocatòries que van començar el passat 15 de maig per protestar contra l'establishment polí­tic. A 60 ciutats d'Espanya, milers de manifestants, sota el lema Democracia real ¡YA! No somos mercancí­a en manos de polí­ticos y banqueros, van sortir als carrers a demanar un canvi polí­tic, més enllà dels partits. Un canvi real que doni sentit a la paraula democràcia.

El resultat, mobilització i participació ciutadana sense suport de partits, sindicats o infraestructures amb capacitat de difusió. I tot sense difusió en els mitjans tradicionals, tan acostumats a posar la càmera i el micròfon davant de qualsevol manifestació de moviments afins amb més o menys èxit, que van guardar silenci sobre aquesta convocatòria fins a l'últim minut. Ni notí­cies, ni reportatges, ni entrevistes a organitzadors, ni difusió dels seus comunicats. Ni tan sols un breu. I, malgrat tot, la protesta s'ha estès com la pòlvora i continua.

Avui està previst que milers de persones tornin a passar la nit al ras a les diferents poblacions, ja més de 70, i desafiïn d'aquesta manera la decisió de la Junta Electoral Central, que ha prohibit les protestes arreu de l'estat durant la jornada de reflexió i el dia de les eleccions (Tant el Govern central com la Generalitat ja han anunciat aquesta tarda que no desallotjaran les concentracions ). A Madrid, on la convocatòria és més multitudinària i ha arribat a aplegar unes 4.000 persones, l'acampada s'ha consolidat i ara l'objectiu també és aconseguir estar-s'hi fins al 22 de maig, coincidint amb la jornada de les eleccions municipals, i sumar més persones de totes les sensibilitats.

La convocatòria suma suports també entre els no-concentrats. Empreses i entitats s'han abocat per ajudar-los subministrant-los menjar, llibres i fins i tot oferint-los la instal·lació gratuïta de sanitaris. D'altres, com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, ha fet una crida als ciutadans perquè se sumin a l'acampada.

Una estratègia basada en la xarxa

La convocatòria ha estat un èxit gràcies a les xarxes socials i a la web. Una senzilla web, democraciarealya, ha estat el punt de trobada per a rebre les adhesions a la convocatòria i al manifest, Facebook amb mes de 200.000 m'agrada , YouTube els canals de difusió i Twitter l'eina per al directe.

Durant tota la tarda del diumenge 15, el hashtag # 15mani era un dels temes de moda a Espanya al Twitter. Però hi va haver una paradoxa que va provocar l'explosió real del terme fins a convertir-lo en trending topic mundial: el silenci de la premsa tradicional. A mesura que s'apropaven les 18:00 hores i davant la falta d'informació a les pàgines web de referència i en els canals 24 hores, els usuaris de Twitter, assistents o espectadors, van començar a inundar la xarxa de microblogging amb protestes i proclames. Missatges com "Surto per la Cibeles # 15mani" eren ja multitudinaris. Sobre les 20:00 hores # 15mani era el tercer tema de conversa més important de Twitter a tot el món. Les queixes per la fatal de difusió van donar pas a les fotografies, demostratives de l'ambient i de la participació. Els assistents sabien i volien deixar constància que havien guanyat la lluita comunicacional gràcies a les xarxes socials.

Encara més sorprenent és la continuïtat que està assolint la protesta, que alguns ja anomenen la Spanishrevolution. Diversos missatges relacionats amb # mani15 van aconseguir superar la vida mitjana d'un tweet, d'una hora, a imatge dels hashtag com el # jan25 d'Egipte. L'èxit de la convocatòria del diumenge ha seguit caldejant Twitter i ha donat més força als participants, que de manera improvisada van decidir acampar en espai públics. De nou estan utilitzant les xarxes per compartir suports i imatges i el resultat no s'ha fet esperar. El dilluns 16 de maig # acampadasol (sobre Madrid) i # spanishrevolution s'han convertit en trending topic mundials.

Ara el missatge ha viatjat internacionalment, podeu veure un mapa de les acampades , i els joves italians han llançat una convocatòria per al 20 de maig. "Roma plaza d'Espanya 20 mayo h.20"es pot llegir en alguns missatges d'una cadena de tweets que estan publicant molts joves a Itàlia, l'èxit de les convocatòries espanyoles ha cridat l'atenció de la joventut transalpina. Serà el començament d'una metxa que s'estendrà per altres països europeus?

Organització i participació ciutadana fora de les estructures tradicionals. Democràcia real ja ha exposat la capacitat d'Internet, no només per no dependre dels mitjans establerts, sinó per forçar-los a fer un canvi d'agenda. Internet continua escapant al poder.

I tot això a les envistes d'unes eleccions, el que els mateixos polí­tics anomen 'festa de la democràcia'. Hi tindrà algun efecte? La resposta la sabrem el dilluns

Més enllaços
democracia real ja barcelona web facebook

acampada bcn web facebook TWITER: @acampadabcn
hashtags #catalanrevolution, #acampadaSOL #acampadaBCN #AcampadaVLC #acampadamurcia #acampadaHuelva #acampadaCadiz

Manifestació a Tarragona - Tarragona
Manifestació a Tarragona
Concentració a la plaça Ricard Vinyes - Lleida
Concentració a la plaça Ricard Vinyes
Manifestació a Bizkaia - Bizkaia
Manifestació a Bizkaia
Vols veure més fotos?


Etiquetes: protestes descontent democràcia manifestacions

Vídeos

SpanishRevolution

Ho vols compartir?


dilluns, 25 de Setembre de 2023
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos