Polí­tica divendres, 15 de Febrer de 2013 Autor: editor

Montoro presenta la reforma de l'Administració Local com una de les 'més ambicioses i estalviadora'


<< Tornar     

Els regidors de consistoris de menys de 1.000 habitants no cobraran i els ajuntaments endeutats hauran de traslladar la seva gestió a les diputacions

Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda
Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda

El ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest divendres la reforma de l'Administració Local que preveu, entre d'altres, 'acabar amb les competències impròpies dels ajuntaments' i que el 82% dels regidors dels ajuntaments de l'Estat deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional. Així, dels 68.285 regidors que hi ha actualment a l'Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva. D'altra banda, els alcaldes dels municipis de menys de 1.000 habitants tampoc rebran una retribució. Ara, l'informe que ha presentat Montoro serà estudiat pel Consell d'Estat.

Per Montoro, aquesta reforma suposa 'un gran avanç' i l'ha qualificat com una de les 'més ambicioses', 'estalviadora' i que permetrà Espanya 'tornar a créixer sobre la base de l'estabilitat'. Un dels principis és, tal com ha definit, 'una administració, una competència' per aconseguir un estalvi i una 'major eficiència' de les administracions, segons ha explicat.

El ministre ha negat que la reforma 'redueixi competències' als ajuntaments i ha assegurat que 'avançar en el municipalisme no és treure competències als ajuntaments', sinó un 'reordenament'. Montoro ha explicat que es vol acabar amb les 'comunitats impròpies' dels ajuntaments locals, si bé ha dit que les corporacions locals poden establir convenis amb les comunitats algunes d'aquestes competències, sempre i quan comptin amb una 'seguretat financera', aportant la corresponen partida pressupostària.

'No podem admetre que es gestionin recursos públics sense rendir comptes'


Montoro també ha explicat que aquells municipis que no puguin complir els estandards en matèria de serveis públics es traslladarà la seva gestió a les diputacions, que són el següent esglaó de l'administració local. Segons el ministre, els ens provincials es convertirien en els 'grans gestors de serveis per a municipis més petits, que són la majoria'. El ministre també ha explicat que quedarà prohibida la creació de noves empreses públiques i que les actuals s'hauran de sanejar o bé tancar.

Una altra de les mesures prevista en la llei de reforma de l'Administració local és que les mancomunitats que no presentin els seus comptes al Tribunal de Comptes desapareixeran. 'No podem admetre que es gestionin recursos públics sense rendir compte', ha comentat Montoro, que ha admès que és conscient que algunes de les mancomunitats i entitats locals 'mai no han rendit comptes'.

Reñé, les diputacions no tenen una 'vareta màgica'


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha alertat que les diputacions no tenen una 'vareta màgica' per assumir tot el que fan els alcaldes i regidors als seus municipis. Ho ha dit en relació a la proposta sobre la reforma de l'administració local presentada al Consell de Ministres, un informe que ha qualificat 'd'agressiu i invasor', i com una fórmula més per 'rescentralitzar' el territori. Reñé també ha instat al ministre Montoro a fer una auditoria sobre els costos dels ministeris per veure on realment es podrien estalviar milions d'euros ja que considera que limitant sous d'alcaldes i regidors no s'aconseguirà res.'

Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida -
Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida


Etiquetes: reforma administració local montoro ajuntaments diputacions

Ho vols compartir?


divendres, 19 de Abril de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos